”As regards these low offers by Portuguese
Houses we cannot compete, as we do not ship such a poor quality of very
indifferent so-called Port. In order to see what is being shipped I have got
samples (through a broker) from the house you named … and other houses, and
assure you I have never tasted such filth, there really is no other word for
the concoction they describe as Port”.
Sådan stod det at læse i et brev fra 1923 fra Alex
Guimaraens til en hollandsk importør, som havde taget imod et billigere portvinstilbud.
Konkurrencen var hård og bedømmelsen af andres produkter sikkert ikke altid
lige objektiv. Men samtidig vidner brevet om et firma, som havde og stadig har
kvaliteten for øje frem for kvantiteten.
Citatet er hentet fra bogen Fonseca Porto, som The Fladgate
Partnership udgav i 2012. Bogen beskriver huset Fonsecas historie, dets
Quintaer samt ikke mindst dets portvin gennem tekst og billeder – samt
afsluttende gennem smagenoter. Firmaets nuværende profiler, Alistair Robertson,
Adrian Bridge, David Guimaraens, Natasha Bridge og Nick Heath, har smagt sig
gennem husets portefølje herunder Fonseca Vintage fra 1908 til 2003.
Fonseca historie begynder i starten af 1800-tallet. Ældste
dokument, som nævner navnet er fra 1815, mens selve grundlæggelsen af huset
regnes for at være 1822, hvorefter Manoel Pedro Guimaraens bliver partner i
firmaet. Guimaraens-navnet har siden været tæt tilknyttet firmaet, hvilket også
gælder i dag, hvor husets chefwinemaker på vintageområdet er David Guimaraens.
Faktisk er husets vintage lavet af kun fire personer siden 1896. Først Frank
Guimaraens, derefter Dorothy for et enkelt år og så altså far og søn, Bruce og
David.
De historiske afsnit er interessant læsning og når mere i
dybden end generelle portvinsbøger har mulighed for. Et par små historier
relateret til Danmark er der også blevet plads til. Således kan man læse om den
danske væddeløbshest Fonseca, som firmaet sponserede, samt om en kongelig
vinsmagning i København med deltagelse af prinserne Gorm og Christian samt
selvfølgelig Bruce Guimaraens, som de sidste år af sit liv agerede omrejsende
ambassadør for Fonseca. Dette nød den fynske portvinsklub, The Vintage Port
Club, også godt af i 1994, hvor Bruce besøgte klubben og kommenterede en
smagning. Det samme gjaldt sønnen David i 2012, hvor klubben holdt Winemakers Dinner
med afsæt i Fonseca.
Efter den historiske del af bogen følger afsnit om husets
tre Quintaer, Quinta de Santo António, Quinta do Cruzeiro og ikke mindst Quinta
do Panascal, som blev købt i 1978. Her beskrives druetyper, marker, mikroklima
etc. og en folde-ud illustration anskueliggør produktionen fra druerne ankommer
til vinen lagres.
Sidste del af bogen fokuserer på de forskellige
portvinstyper og redegør fint for forskellene mellem de tre typer af Vintage, huset
produceres: Quinta do Panascal Vintage, som er husets Single Quinta Vintage.
Guimaraens Vintage, som laves i gode år, hvor der dog ikke deklareres egentlig
vintage, og som er et blend af druer fra alle tre Quintaer – og derfor en form
for andenvin. Og endelig altså Fonseca Vintage Port, som regnes blandt de
bedste af slagsen.
Fonseca Porto er en fin og grundig bog for alle portelskere
– og selvfølgelig især for de, der har Fonseca blandt sine favoritter.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar