tirsdag den 30. april 2013

Single Quinta vs. LBV



Single Quinta Vintage er efter min mening en portvinskategori, som er meget spændende rent smagsmæssigt og lidt overset, men også uoverskuelig.
Spændende fordi det er det mest ”rene” produkt forstået på den måde, at der i princippet er tale om vin lavet på druer fra samme år og fra samme quinta. Dette giver større variation på grund af store forskelle i jordbund, beliggenhed og mikroklima – tænk bare på nedbørsmængde og temperatur i henholdsvis Baixo Corgo og Douro Superior. Derfor kan man finde fremragende Single Quinta Vintage fra mindre årgange, hvis betingelserne har været gode på netop det sted. Med andre ord er det her, man kan fornemme Douros terroir og klimaets store betydning i modsætning til ”rigtig” vintage, som oftest er blandet af druer fra forskellige steder i regionen.
På den anden side er det også et svært område at blive klog på. I princippet er der jo tale om en slags andenvine, da husene oftest deklarerer Single Quinta, når året netop ikke er til Vintage. Set med de øjne, er de mindre fine og derfor også gerne billigere end Vintage. Samtidig er det svært ikke at sammenblande regulære Single Quinta Vintage med andre former for ”andenvine”, der lanceres på samme vis. Det gælder fx Fonseca Guimaraens, Noval Silval og Graham´s Malvedos, som alle blandes af druer fra forskellige ejendomme. Netop Malvedos har længe været omdiskuteret på det punkt og var i al fald tidligere iblandet indkøbte druer.
Endelig medførte lovændringen i 1986, hvor det blev tilladt for uafhængige producenter at eksportere direkte fra Douro og altså uden om de store firmaer i Gaia, at udbuddet af Single Quinta Vintage voksede markant og stadig øges, da flere og flere af de mindre og mellemstore ejendomme gerne vil have deres egen vin på markedet. Derfor dukker der også på det danske marked hele tiden nye navne op, hvoraf flere viser sig at levere ganske god kvalitet – især i forhold til prisen.     
En anden lillebror til Vintage er Late Bottled Vintage, der – som navnet siger – har tilbragt lidt længere tid (4-6 år) på store fade inden aftapning. Der er også forskellige typer LBV, men overordnet kan de opdeles i filtrerede udgaver og ufiltrede. Hvor de første laves, så de er drikkeklare, når de sendes på markedet, kan de ufiltrerede vinde ved at flaskelagring – akkurat som Vintage. Historisk set blev der lavet LBV, når der ikke blev deklareret Vintage, men i dag sender de fleste firmaer LBV på markedet stort set hvert år.
Selv om såvel Single Quinta Vintage som LBV kan byde på store oplevelser – og i al fald ofte giver god kvalitet for pengene – er de generelt set nok knap så formfuldendte og langtidsholdbare som Vintage. Men hvordan er de så, hvis de smages op mod hinanden? Det spørgsmål ville The Vintage Port Club gerne have svar på, hvorfor der nyligt blev afholdt en form for tvekamp med vine fra 2005.
Smagelisten opfattede Dow´s Quinta do Bomfim og LBV, Fonseca Guimaraens og LBV, Graham´s Malvedos og LBV, Quinta do Passadouro og LBV, Noval Silval og LBV, Ramos Pintos Quinta de Ervamoira og LBV samt Taylor´s Quinta de Vargellas og LBV. Dertil kom en lille opvarmningsrunde under foreningens generalforsamling bestående af Delaforce Quinta da Corte 1980 og Graham´s Malvedos i årene 1968, 2008 og 2009.
Indledningens klart bedste vin var Malvedos 1968. Dens to yngre brødre havde masser af frisk frugt, tanniner og syre og derfor godt potentiale til at udvikle sig. Quinta da Corte – et mærke jeg ikke erindrer at have smagt før – var derimod uharmonisk, med en stikkende næse, der dog også bød på jordbær og med udpræget mangel på kraft.  
Tvekampen blev en svær omgang med mange unge og endnu ikke udviklede vine, kraftige tanniner og lilla tunger. Var de blevet serveret parvis ville det have været muligt at sammenholde dem hus for hus, men arrangørerne havde valgt fuldstændig at blande posen til en stor omgang blindsmagning. Vi skulle altså ikke alene forsøge at skelne Single Quinta Vintage fra LBV, men også prøve at parre de forskellige vine og huse.
Et stykke af vejen lykkes det. Jeg fik bl.a. identificeret fire LBV´er fra Dow´s, Graham´s, Fonseca og Ramos Pintos, som, jeg dog troede, var Vintage. Jeg udpegede nogle af de 7 Vintage, men ramte også forbi – og det ved såvel at ophæve LBV´er til Vintage som i tilfældet Ramos Pinto og Noval eller nedgradere Vintage til LBV.
Den efterfølgende afstemning gav følgende resultat:
  1. Fonseca Guimaraens med 48 stemmer (også min egen favorit denne aften)
  2. Graham´s Malvedos med 31 stemmer (ligeledes på min anden plads)
  3. Quinta do Passadouro med 14 stemmer
  4. Ramos Pinto Quinta do Ervamoira med 12 stemmer (som jeg også rangerede højt)
  5. Ramos Pinto LBV med 10 stemmer
Derefter fulgte Dow´s Bomfim, Taylor´s Vargellas, Graham´s LBV, Passadouros LBV og Noval Silval, mens LBV´erne fra Taylor, Fonseca, Dow og Noval ikke scorede meget denne aften.  
Talt sammen på anden vis gik næsten 80 % af stemmerne til Single Quinta´erne. Set i det lys må det siges, at klubbens medlemmer bestod prøven i at skelne dem fra hinanden. Nok var der ingen, der ramte helt plet, men vi var sporet nogenlunde ind.
Konklusionen må altså lyde, at der trods alt er forskel på Single Quinta Vintage og LBV, og at de første generelt vurderes at have større kvalitet. Men samtidig må det også siges, at en god LBV – som den fra Ramos Pinto – sagtens kan konkurrere og i al fald er et godt køb til prisen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar