Det forlyder, at ViniPortugal har fravalgt Danmark som
indsatsområde. Ærgerligt. Både fordi organisationen har stået bag flere gode
arrangementer gennem årene, og fordi Portugal langt fra endnu har den placering
i danskernes vinbevidsthed, som dets mangfoldighed af vine i god kvalitet
fortjener.
Men så må man jo drager over sundet til Sverige. Her havde
ViniPortgual i sidste uge inviteret sommelierer og skribenter til Master Class
med vineksperten og journalisten Rui Falcão, hvoraf den ene blev afholdt på
Restaurant Årstiderna i Malmö.
Rui Falacão er blandt Portugals mest respekterede vinkendere.
Han skriver for avisen Público og er
redaktør af tidsskriftet Wine – Essência
do Vinho ligesom han har udgivet flere bøger om vin herunder den årlige guide,
Guia dos Vinhos, hvorfor han smager
mere end 4000 vine gennem et år. Så mange havde han nu ikke med til Malmö, hvor
der kun blev budt på et lille, men illustrativt udvalg.
Målet med såvel smagning som foredrag var netop at vise mangfoldigheden
i portugisisk vin. Variationen og bredden er stor, hvilket skyldes forskellige
faktorer, forklarede Rui Falcão. For det første er over 300 af verdens 4000
druesorter repræsenteret i Portugal, hvoraf mange er særlige for landet og flere
kun findes netop dér. De store internationale druesorter som Chardonnay,
Cabernet Sauvignon og Merlot dyrkes selvfølgelig, men ikke i nær samme grad som
i andre europæiske lande for ikke at tale om oversøiske lande.
Identifikationen og registreringen er slet ikke færdig og
besværliggøres af, at sædvanen tidligere var at blande mange sorter i samme
vinmark. Markerne er delt op i små parceller, og for at sikre bedst muligt
udbytte blandede den lille vinbonde sorterne, så der altid var noget at høste.
Hvis en af druesorterne skulle fejle, kunne de andre kompensere. Den dag i dag
er 20 % af vinmarkerne stadig blandede.
Dette bevirker også, at enkeltdruevine ikke er ret udbredt,
selv om flere producenter er begyndt at sende sådanne på markedet. Normen er,
at der er tale om et blend af flere druesorter – og det hvad enten blandingen
allerede forekommer i marken eller først finder sted efter presning og gæring
og dermed mere kontrolleret.
En anden årsag til den store variation er klimaet – eller
rettere sagt mikroklimaet. På grund af landets beliggenhed mellem Spanien og
Atlanterhavet og de forskellige bjergkæders placering er der store forskelle.
Et tydeligt eksempel er Nordportugal, hvor der er køligt og megen nedbør ved
kysten, hvorimod det er ekstremt tørt og varmt helt oppe ad Douro ved den
spanske grænse. Derfor er der mere friskhed og syre i druerne ved kysten, mens
Douro Superior giver grobund for vine med langt mere frugt og højere
alkoholprocent. Dertil kommer, at jordbunden også er yderst afvekslende (granit,
skiffer, muld, sand, ler etc.), hvilket giver store forskelle i terroir. En
drue som Touriga Nacional smager derfor ikke ens, om den er dyrket i Douro
eller i Alentejo, hvor den kan få lemonkarakter, påpegede Rui Falcão.
Selve smagningen bød på otte vine – to hvide, fem røde og en
hedvin. Port og Madeira var fravalgt, fordi de er mere kendte i forvejen og
fordi promoveringen af disse ikke er en del af ViniPortugals opgave.
Men levede vinene så op til ordene? Jo, de viste både
variation og høj kvalitet.
Vi indledte med en Vinho Verde på Alvarinho-druen, Quinta de
Soalheiro Primeras Vinhas 2011. Let gylden med hvid kant. En kraftig eksotisk
duft af ananas og fersken, stor friskhed og fylde, men knap så meget syre, som Vinho
Verde ellers kan have for vane. God lang eftersmag.
Anden hvidvin var fra Bairrada, FP 2010 fra Filipa Pato, og
en blanding af druerne Bical og Arinto. Den var lysere i farven og lettere i
næsen, lidt Rieslingagtig og med et strejf af pinjekerner. Fed og fyldig, men
frisk og med god syre i enden. Tydelig, men ikke overdrevent fadpræg.
Første rødvin, Quinta do Saes Reserva Estágio Prolongado 08
fra Alváro Castro kom fra Dão. Mørk med hvid kant efter lagring. Kraftig med mørke
bær og lidt lakrids i næsen. Afmålte bløde tanniner og en lang eftersmag med
god syre. En elegant vin som viser, at Dão ikke kun leverer tunge og rustikke vine.
Vinen var en blanding af druerne Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen og
Aragonez.
Næste stop var Alentejo, hvorfra vi fik to forskellige vine.
Herdade dos Grous 23 Barricas 2008 repræsenterede den mere internationale stil,
som regionen er slået igennem med. Touriga Nacional og Syrah sat sammen i
nogenlunde lige forhold gav en indbydende, let krydret og pebret næse, men også
lidt lemon, som netop hidrørte fra Touriga Nacional. Meget ligefrem, lidt
pompøs og med masser af frugt. Selv foretrak jeg Quinta do Mouro 2007, som var
kraftigere og mere klassisk portugisisk i stilen. Dyb rød, kraftig duft og godt
lagringspotentiale. Her var der blandet druer af Aragonez, Alicante Bouschet,
Touriga Nacional og lidt Cabernet Sauvignon.
Fra Douro fik vi ligeledes to forskellige vine med
forskellige karakter. Duorum Vinhoas Velhas 2009 fra Douro Superior, der, som
navnet siger, er lavet på gamle vinstokke og fra en blandet mark. Dertil kom 45
% Touriga Nacional. Mørk rød grænsende til det lilla, overraskende blød og
ligefrem, tydelig Touriga Nacional karater og pænt med tanniner. Quinta do Vale
Meão 2010 fra veteranen Fransisco Olozabals hånd er lavet på et blend af de
kendte portvinsdruer. Ung og lukket, men med kraftigere frugtpræg, og en god
duft af brombær. En lang, kompleks eftersmag med godt med syre og frugt og
derfor fremragende udviklingspotentiale.
Afslutningsvis havde Rui Falcão valgt at præsentere Moscatel
Roxo Bacalhöa 2002 en rød variant af den kendte hedvinsspecialitet fra Setúbal
området. Flot orangebrun med såvel fersken som mynte i duften. Meget sød og
lækker, men fint balanceret, da der var syre som modsvar. Helt sikker et fint
alternative til port og madeira til desserterne, må selv en portvinsentusiast
indrømme.
Mangfoldigheden er stor og fortjener større opmærksomhed
herhjemme. Det er desværre ikke alle vinene, der – så vidt jeg lige har kunnet
se – sælges i Danmark. Men Quinta do Mouro og Moscatel Roxo Bacalhõa fås hos
Portugisisk Vinkælder i Odense, mens Quinta do Vale Meão er set hos Jysk Vin.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar