lørdag den 20. april 2013

Dage og nætter med fado


Fadosangeren Helder Moutinho synger om Maria da Mouraria – et af fire temaer på hans nye personlige cd ”1987”, som jeg lige har lagt i den bærbare, mens jeg skriver. Meget aktuelt, da jeg lige er kommet retur til hotellet ved Praca de Figueira efter at have vandret rundt i netop Mouraria. Først ind ad Rua do Capelão, forbi huset hvor den første kendte fadosanger, myten Maria Severa boede, hen over Largo da Severa og videre op gennem smalle gyder og af trapper og derefter ned igen.
Jeg er ved at lave research til kommende skriverier om fado. Derfor står den disse få dage på fado både om dagen og natten. Første aften vandretur rundt i Alfama og middag på en forholdsvis nyåbnet restaurant med amatørfado, fado amador, samt et par smugkig ind andre steder.
I går besøg på Museu de Fado, som lige har åbnet en ny særudstilling, hvor samtidskunstnere og designere er inviteret til at arbejde kreativt og dekorere en Guitarra Portuguesa. En med azulejos, en med paryk og en som et spejl for at nævne nogle få. Fantasien får lov til at lege med traditionen. Bagefter havde vi møde med museets leder Sara Pereira, som jeg har truffet nogle gange før og bl.a. interviewet til DR. Et andet formål med besøget er nemlig at lave nogle foreløbige aftaler angående en kommende fadofestival i Danmark – en idé som er fostret i regi af Odense Centralbibliotek og forhåbentligt snart vil finde sikker grund.
Derfor bød aftenen på endnu et møde, nemlig med Helder Moutinho, som ud over at pleje sin egen karriere er meget aktiv i fadomiljøet bl.a. som manager for andre og som initiativtager til nye fadosteder. Over en god middag på en restaurant i Alfama drøftede vi fadofestival og bagefter tog vi sammen på en rundtur til et par gode steder. Først Mário Pachecos velrenommerede Clube de Fado, hvor vi hilste på musikere, sangere og Pacheco selv. Derefter til Mesa de Frades, som Helder selv var med til at etablere i 2003 – et sted som utraditionelt blander professionelle sangere og musikere med amatører. Et sted for kendere, som man ikke lige selv finder frem til. Som afsked efter en lang aften med god snak og fremragende fado fik jeg Helders nye cd, som jeg snart vil bringe en anmeldelse af her på bloggen.
I dag så vandreture, research og skriverier. I aften venter flere fadooplevelse, men mon ikke også det bliver til lille besøg på portvinsinstituttet…  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar