lørdag den 21. januar 2012

International Port Day

Fredag den 27. januar er blevet erklæret for International Port Day. Vi er selvfølgelig en del, som med god grund kunne kalde samtlige af årets dage sådan. I dette tilfælde er det dog ikke blot portvinsentusiaster, der står bag, men organisationen Center for Wine Origins – et initiativ, der så til gengæld bakkes op af en lang række gode kræfter, der kæmper portvinens sag.

Center for Wine Origins blev grundlagt i 2005 af vinorganisationer i Champagne og Porto/Douro. Ud over at levere guddommelige dråber, er de to steder fælles om at være demarkerede vinområder, kendt for hver deres specialitet. Og det vil de gerne værne om. For sagen er, at der produceres masser af mousserende vin rundt om i verden efter samme metode som i Champagne, ligesom der produceret en del forstærket vin, som siden lagres på fad eller flaske, andre steder på kloden end i det nordlige Portugal. Men andre ord er resten af verden af gode grunde blevet inspireret af vinmagerne i Champagne og Porto/Douro, så de nu med mere eller mindre held og dygtighed laver vin på – næsten – samme måde.

Derfor kan man også få australsk eller amerikansk portvin. Eller det kan man netop ikke!

For som det gælder for champagne (og fetaost for den sags skyld) er navnet beskyttet, så det kun er portvin fra Dourodalen, der må kalde sig sådan. Det overholder de fleste producenter, men desværre ikke alle, da der jo er god salgsværdi i navnene. Og samtidig er opfindsomheden stor, når det gælder om at finde på navne, der signalerer, at det næsten er som den ægte vare…

Det er netop Center for Wine Origins´ mission at få producenter i primært USA, men også globalt til at overholde lovgivningen, så det tydeligt fremgår af flaskens label, hvad den indeholder, og hvorfra vinen kommer. Den internationale portvinsdag handler altså ikke blot om at få folk til at drikke mere portvin (hvilket ellers er en sympatisk mission), men også om at markedsføre, hvad rigtig portvin er. 

Problemet med misvisende etiketter er nok ikke så stort i Danmark, men også her kan der være brug for at udbrede information og viden om rigtig og ikke mindst god portvin. Det kan man jævnligt læse mere om på denne blog, hvor jeg refererer fra smagninger o.l. – eller på en række andre gode internetsider, hvoraf der er link til flere i højre spalte.

Og hvad så med den 27.januar? Jo, ud over at skrive om dagen, vil jeg da gerne være med til at fejre den – paradoksalt nok – ved at udrydde et par flasker portvin med venners hjælp.

En lille uge efter gælder det så en meget lovende smagning af vintage fra det glimrende hus Fonseca. Her skal Den Fynske Portvinsklub smage ikke mindre end 11 klassiske årgange fra 1934 og frem, herunder så gode år som 1963, 1970, 1977 og 1985. Dertil kommer besøg af husets winemaker, David Guimaraens, som vil fortælle om husets vine, samt en efterfølgende seks retters menu med udsøgte vine, valgt af David.

Jo, jeg glæder mig. Mere herom vil kunne læses snarest. Du kan læse mere om den internationale portvinsdag hos Roy Hersh på http://www.fortheloveofport.com/roys-blog/jan-27th-2012-international-portday eller på http://www.wineorigins.com/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar