onsdag den 23. november 2011

Fado som verdensarv

Skal den portugisiske fado være kulturel verdensarv? På sin vis vil jeg påstå, at den allerede er det i kraft af sin særegenhed og sine interkulturelle rødder. Men i disse dage bliver den afgjort, om den også skal være det officielt.

Det er et forholds nyt UNESCO-initiativ, der muliggør udnævnelsen. FN-organisationen kalder det for en liste over Intangible Cultural Heritage – altså mere uhåndgribelige kulturelle fænomener, som i modsætning til den mere kendte liste over kulturel verdensarv ikke er knyttet til specifikke bygninger eller lokaliteter.

For tiden er komiteen bag listen samlet på Bali i Indonesien for at diskutere og afgøre, hvilke af i alt 49 nye kandidater, der skal optages på listen – herunder altså fadoen. Dermed er en langvarig proces ved at finde sin afslutning. Arbejdet for at promovere fadoen som kandidat startede tilbage i 2005 og har siden mødt opbakning fra en bred kreds af politikere, forskere, museumsfolk og ikke mindst fadosangere heriblandt stjernen Mariza og veteranen Carlos do Carmo, som begge er udnævnt til ambassadører for sagen.

Lederen af fadomuseet i Lissabon, Sara Pereira er blandt delegationen, som er rejst til Bali for at følge komiteens drøftelser. Og hun er optimistisk før afgørelsen, som kan bringe fadoen i samme fine selskab som den argentinske tango, den spanske flamenco og den franske gastronomi. Men uanset resultatet har processen og den store opbakning bag initiativet været positiv, mener museumslederen.

- For os er enigheden i Portugal omkring kandidaturet en sejr i sig selv, fastslår Sara Pereira.

Enigheden har ikke alene omfattet indstillingen til at være kulturel verdensarv, men også igangsættelsen af en række andre initiativer, der skal understøtte fadoens fortsatte udvikling – herunder øget forskning og bogudgivelser samt et forslag om, at fado skal indgå i skolernes undervisning.

Jeg ønsker fadoen og Portugal held og lykke med afgørelsen. Et ja, vil være fuldt fortjent.


Se listen her: http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011

2 kommentarer:

 1. Hej Bjarne
  Har lige fundet din blog, mens jeg ledte efter en anden fado-relateret blog. Men så vil jeg da lige reklamere for vores film, der kan fås på dvd nu, og som blev vist på DR i sin tid. Endte fado i øvrigt ikke med at komme på den liste, du omtaler?
  http://www.fenrisfilm.dk/fado.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mikkel
   Jo, fadoen kom ganske fortjent på listen over kulturel verdensarv. Det lyder fint, at jeres film, som jeg kender og har nævnt i min bog "Mit andet hjemland", nu kan fås på DVD. Herligt, selv om vi jo nok ikke er mange fadoentusiaster...

   Slet