onsdag den 16. marts 2011

Vinsmagning på d´Angleterre

Fra frisk og perlende Vinho Verde og tørre hvidvine fra Alentejo over kraftige rødvine på enkeltdruer til unge, men allerede indbydende vintage portvine og vellagrede årgangstawnies.
Det var i kort form, hvad mandagens store portugisiske vinfremstød på Hotel d´Angleterre i København bød på. En anden kort version kunne lyde: Fra små nye producenter på udkig efter danske importører over gensyn med velkendte navne, som allerede findes i specialbutikkerne, til de store firmaer med bredt sortiment og aftaler med butikskæderne. Det sidste gjaldt kendte mærker som Aveleda (Vinho Verde), Fonseca (Periquita) og Real Compania Velha (portvin), som jeg må indrømme, at jeg sprang let henover.
Med andre ord var der det hele. Bag den årlige vinsmagning står ViniPortugal – en brancheorganisation, som arbejder for at udbrede kendskabet til portugisisk vin og blandt andet udgiver et blad med samme navn et par gange om året. Skriv til viniportugal@bistro.se, hvis du er interesseret i gratis abonnement.
Det er andet år, jeg deltager i vinfremstødet – og det med stor fornøjelse – både for at smage nyt, men også for at gense kontakter og møde nye. Der bliver smagt meget i løbet af en sådan eftermiddag, men her er et udvalg af højdepunkterne.
Der var en pænt udvalg af Vinho Verde og ikke alt blev prøvet. Anselmo Mendes udmærkede sig med en dejlig friskhed og fylde i mærkerne Azul og Clemen Reserva. Importør: http://www.dvin.dk/
Blandt hvidvinene var Alentejo-området rigt repræsenteret. Her var Esporãos Verdelho et spændende nyt bekendtskab. Verdelho-druen kendes mest fra Madeira-vine, men er altså også fremragende til hvidvin. Sødmefuld blomster- og citrusduft med megen eksotisk frugt i smagen uden på nogen måde at nå vammelt overdrev. Importør: http://www.portugisiskvinkaelder.dk/
Også J. Portugal Ramos Vinhos havde gode hvidvine fra Alentejo - dog med mere tør friskhed og mindre fylde og eftersmag. Det gjaldt labels som Loios og Marquês de Borba, som også havde en kraftig rødvin med.    
En mindre producent fra Alentejo er kooperativet Carmim, som præsenterede en række rødvine på enkeltdruer – såvel internationale som portugisiske. Jeg smagte bl.a. Aragonês (i Douro kendt som Tinta Roriz og identisk med den spanske Tempranillo) og Tricandeiro.
Wine & Soul var så afgjort også et besøg værd og bød samtidig på et gensyn med winemaker Sandra Tavares, der ud over egne produkter – bl.a. fra Pintas - også står bag Quinta do Vale D. Marias portvin. Hende havde jeg tidligere truffet ved en smagning med Douro Boys i Douro-dalen. 
Apropos gensyn fik jeg selvfølgelig også hilst på Henrik og Lars fra Portugisisk Vinkælder i Odense der ud over allerede nævnte Esporão havde Bacalhôa og Quinta do Crasto med, Isabel og Lars Tofte som bød på et bredt udvalg af vine fra Alentejo (http://vinport.dk/) samt ikke mindst Gustavo Devesas fra Symington, som jeg har mødt både i Vila Nova de Gaia og senest til stor Malvedos-smagning i Den Fynske Portvinsklub.
Og dermed er jeg nået til portvinen. Symington-familien ejer jo adskillige portvinshuse og deriblandt tre store: Warre´s, Graham´s og Dow´s. På d´Angleterre var der mulighed for at parallelsmage de tre huses LBV, så man rigtig kunne mærke forskellen på Dow´s tørre stil og Graham´s mere søde. Dertil kom Malvedos Vintage 1999, som ikke var med ved den store Malvedos-smagning nyligt i klubben (omtalt 31.1.2011). Den var faktisk allerede i pæn balance, men dog stadig lidt rå. Endelig bød Gustavo også på den særprægede Quinta Senhora da Ribeira Vintage 2008 fra Dow´s – en krydret, pebret single quinta, som lå meget langt fra Malvedos mere frugtige sødme.
Det sidste navn jeg vil fremhæve, var måske eftermiddagens største overraskelse – og et bekendtskab, som jeg ikke er færdig med. Miguel Braga fra Quinta do Mourão i Douro havde både kraftige rødvine og portvin med – de første ikke overraskende lavet på kendte portvinsdruer som Touriga Nacional og Tourica Franca. Især imponerede hans tawny-serie (10, 20, 30 og 40 års) under navnet São Leonardo. En meget ren stil med fyldig nøddesmag, som måske lige gemmer sig en anelse i starten, men til gengæld forbliver i erindring længe. Jeg vil især fremhæve 20 års og 40 års som værende af meget høj klasse og med stor dybde. Importør: http://www.freilevvine.dk/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar