Når vi taler om portvin og quintaer, falder tankerne straks
på en af de mange dejlige vingårde i Dourodalen. Quinta da Boeira er
anderledes, for ejendommen ligger midt i Vila Nova de Gaia. Alligevel
produceres der i dag portvin under navnet Quinta da Boeira, men der er altså
tale om et brandnavn opkaldt efter ejendommen i Gaia og ikke en vingård (Single
Quinta) i Douro.
Quintaens historie går tilbage til 1850, og dens relation
til vin og portvin starter i 1920, hvor den blev købt af en ejer af et
portvinsselskab og knyttet til Romariz.
Den nye historie begynder i 1999, hvor 10 venner sammen køber ejendommen. Målet er i første omgang at bevare den gamle smukke hovedbygning, så den ikke ville blive revet ned og erstattet af f.eks. et moderne hotelbyggeri. For det andet er det intentionen at investere i og udvikle stedet til et centrum for kultur, turisme og portvin – det sidste også lidt som en reaktion på den koncentration af ejerskab, der har fundet sted i portvinsbranchen, hvor de fem store (Porto Cruz, Symington Family Estates, The Fladgate Partnership, Sogrape og Sogevinus) ejer en lang række brands og sidder på en stor andel af markedet.
Den nye historie begynder i 1999, hvor 10 venner sammen køber ejendommen. Målet er i første omgang at bevare den gamle smukke hovedbygning, så den ikke ville blive revet ned og erstattet af f.eks. et moderne hotelbyggeri. For det andet er det intentionen at investere i og udvikle stedet til et centrum for kultur, turisme og portvin – det sidste også lidt som en reaktion på den koncentration af ejerskab, der har fundet sted i portvinsbranchen, hvor de fem store (Porto Cruz, Symington Family Estates, The Fladgate Partnership, Sogrape og Sogevinus) ejer en lang række brands og sidder på en stor andel af markedet.
Skridt for skridt er investorerne kommet nærmere målet.
Først blev der skabt faciliteter herunder et lille kapel, hvor der kunne holdes
events og bryllupper. Dernæst blev selve ejendommen renoveret og bl.a.
indrettet med en restaurant. I 2014 fulgte lanceringen af ”verdens største
flaske” - en bygning formet som en flaske, som bruges til smagninger og andre
arrangementer.
I januar 2017 blev Quinta da Boeira så registreret som
portvinsproducent og var dermed klar til lanceringen af en serie af tawny med
alder herunder en Very Old Tawny med en gennemsnitsalder på ca. 100 år. Vinene er
blended med afsæt i gamle fade opkøbt hos såvel små producenter som Casa do
Douro – en metode, som Quinta da Boeira langt fra er ene om. Siden er også
udsendt colheitas, Vintage i 2013 og 2015 samt bordvine.
Det næste skridt er igangsat, idet der er ved at blive opført
et stort hotel i parken bag hovedbygningen – en stor del dog under jorden. The
Oporto Boeira Garden Hotel er planlagt at åbne i 2019 med 119 værelser og fem
suiter. Hotellet vil blive udsmykket med kunst, hvorfor Boeira udskrev en
konkurrence for portugisiske og internationale kunstnere. De indsendte værker
vil efterfølgende blive udstillet på hotellet.
Kunstkonkurrencen er ikke det eneste eksempel på Quinta da
Boeiras involvering i kunst og kultur. De ejer en stor samling af gamle
skibsmodeller, hvoraf flere er udstillet i besøgscentret. Nogle af dem var
faktisk i Danmark sidste år, hvor Boeira stod bag et fremstød på Børsen i København
(læs mere her). Et tilsvarende arrangement havde forinden fundet sted i Madrid
og først på året fulgte Manchester.
Under et besøg i Porto tidligere på året blev jeg venligt vist rundt
og fik en god snak med et par af investorerne, Albino Jorge og Carlos Pinto
Ribeiro. Albino Jorge fortalte bl.a., at de ser frem til at få afsluttet
hotelbyggeriet. Både for at skabe ro på ejendommen igen, men også for, at de så
i højere grad kan koncentrere sig om vin- og portvinsproduktionen. Målet er
bl.a. på sigt at erhverve sig en quinta i Douro.
Det blev selvfølgelig også til en lille smagning i selskab
med winemaker Helene Teixeira, der fortalte om vinene, som bl.a. omfattede:
20 års Tawny: Rødbrun med lys kant. Duft af tørrede frugter
og orange. Mandel og orange i munden, blød og med høj syre, men savner lidt
tyngde og kompleksitet.
30 års Tawny: Brun kerne og orange kant, forholdsvis lys.
Fin duft af abrikos, appelsinskal, mandel og tørrede frugter. Nødder og tørrede
frugter i munden samt lidt honning, sød stil med balanceret med flot syre og
friskhed.
40 års Tawny: Mørkere i farven og mere intens. Nødder og
tørrede frugter i næsen, intens. Sød med tørrede frugter, nødder og lidt
balsamico samt lang hale.
Vintage 2015: Mørk rubin, lille kant. Kraftig bærduft med
lidt ribenapræg. Mørke bær, mørk chokolade og krydderier samt kraftige
tanniner. Pænt potentiale, men måske lidt enstrenget.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar