I disse dage finder den store vinmesse Essência do Vinho
sted i den gamle børsbygning, Palácio da Bolsa i Porto. Det er 15. år messen
afholdes og bag står firmaet af samme navn, som laver forskellige event inden
for vin- og gastronomiområdet og desuden udgiver det glimrende vinblad Revista
de Vinhos.
Jeg har længe gerne ville deltage, da alene det at få
mulighed for at smage omkring 3.000 forskellige vine og møde 400 producenter
fra hele landet er tillokkende, når man som jeg har portugisisk vin som
speciale. Da jeg alligevel skulle til Porto for at besøge nogle quintaer i
Vinho Verde med henblik på et kommende portræt af regionen i Din Vinguide,
kontaktede jeg derfor arrangøren, som efterfølgende inviterede mig til at være
med i deres internationale dommerpanel, som skal kåre ”TOP 10 Portuguese
Wines”. Den udfordring ville jeg gerne
tage op.
Derfor deltog jeg i går formiddags i en stor blindsmagning i
den flotte arabiske sal i Palácio da Bolsa. Vi smagte de 60 vine, som havde
fået den bedste bedømmelse i løbet af året i Revista de Vinhos. Vinene var alle
kommet på markedet i løbet af det sidste år, men var dog fordelt på mange
årgange – fra gamle portvine til unge hvidvine. De var fordelt på 12 hvidvine,
37 rødvine og 11 hedvine (portvine, madeira og moscatel).
Vinene stod i kø, skænket blindt i et hastigt tempo, som
ikke levnede meget tid til eftertanke. Tid nok til at give en bedømmelse, men
ikke til at tage beskrivende noter, hvorfor jeg beholder mine sparsomme notater
for mig selv. I aften vil der så være prisoverrækkelse, hvor top 10 bliver
kåret, og så skal det jo blive spændende at se, om mine præferencer var i
harmoni med de øvriges.
Men disse 60 vine var dagen ikke slut. Efterfølgende blev
der budt på lunch hos portvinsinstituttet, IVDP. Her sad jeg ved Ramos Pinto og
Sograpes bord sammen med bl.a. Jorge Rosas fra Ramos Pinto og winemaker Luis
Sottomayor fra Sogrape, og vi nød nogle af deres vine herunder Ramos Pinot og
Sandeman 20 års. Udmærket frokost.
Efter frokost var jeg inviteret til en master class med
Bento Amaral fra IVDP, som fokuserede på terroiret i de tre underregioner i
Douro, Baixa Corgo, Cima Corgo og Douro Superior. Vi smagte vine fra alle tre
områder og fra producenter som Mateus Nicolau de Almeida (søn af João Nicolau
de Almeida), Dourom, Quinta do Vale Meão og Quinta do Cotto. Spændende og
lærerigt.
Lidt tid på selve messen blev det også til, men kun med
enkelte smagsprøver og hilsener på gamle bekendte. I morgen fortsætter
programmet – bl.a. med en spændende smagning af gamle portvine på IVDP.
Aftenen sluttede med middag på den udmærkede fiskerestaurant
Gaveto i Matosinhos. Her til formiddag står den så på smagning af gamle
portvine – fx en hvid colheita fra Ramos Pinto fra 1884. Jo, tak.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar