Portvin produceres i Douro-regionen, fra ca. 100 til 250 km
øst for Porto, og kun dér. Men selv om det er en rimelig afgrænset region med
ca. 44.000 hektar vin fordelt på et ca. 250.000 hektar stort areal, er der
forskelle, hvad angår geografi, terræn og klima – alt det, vi normalt betegner
som terroir, og som har sin indvirkning på druerne og dermed på vinen.
Ved en smagning forleden i The Vintage Port Club havde vi netop
sat portvinens terroir i fokus. Og siger man terroir i Douro, siger man også
cadastro-systemet – det avancerede kartotek over samtlige vinmarker i regionen,
som først Casa do Douro og siden portvinsinstituttet (IVDP) administrerer.
Kort fortalte besluttede man sig i 1930´erne for at
registrere alle vinmarker i Douro ud fra forskellige parametre. Arbejdet tog tid,
så først i 1948 var cadastroen fastlagt, og dermed var alle vinmarker
klassificeret efter et indviklet system, som tildeler hver enkelt mark et antal
point efter 12 forskellige parametre, som overordnet kan inddeles i tre kategorier:
Jordbund:
- Jordbund (fra -400 til 100 point): Der gives flest point til jordbund med skiffer, blandet giver mindre, ren granit endnu mindre og andre igen mindst.
- Sten/klipper (fra 0 til 80 point): En mere stenet jord gør det muligt for regnvandet at sive ned, ligesom skiffer reflekterer solen og holder på varmen. Begge dele er en fordel og belønnes.
- Produktivitet (fra 0 til 120 point): Kort og godt fremmer mindre produktivitet kvaliteten.
- Markens hældning (fra 1 til 101 point): Jo stejlere, des bedre.
Klima:
- Beliggenhed: fra -50 til 600 point. Hele regionen er opdelt i 5 klimatiske sektioner, som igen er opdelt i undersektioner. Hver undersektion tildeles forskellige point. Fx gives der langt færre point til marker i Baixo Corgo ved Régua end til marker i Cima Corgo ved Pinhão.
- Højde: fra -900 til 240 point. Der gives forskellige point alt efter, hvor højt markerne ligger. Point varierer fra sektor til sektor. Flest point gives til marker der ligger i op til 150 meters højde, hvorefter det falder, jo højere det bliver.
- Læforhold: fra 0 til 60 point. Des mere læ, des bedre.
- Solretning: fra -30 til 100 point. Sydvendte marker er bedst, nordvendte dårligst.
Kulturelle faktorer:
- Druesorter: fra -150 til 150 point. Alle tilladte druesorter er inddelt i fem kategorier. Den bedste kategori (Muito Boas) omfatter bl.a. Bastardo, Tinta Francisca, Tinto Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca og Touriga Nacional, men også hvide druesorter som Malvasia og Rabigato.
- Opbindingsmetoder (fra 0 til 100 point): Jo tættere på jorden, des bedre.
- Vinstokkenes alder (fra 0 til 60 point): Jo ældre, des bedre.
- Vinstokkenes tæthed (fra 0 til 50): Tættere beplantning giver dybere rødder og bedre kvalitet ved man i dag. Tidligere var det modsat.
Når det samlede antal point kendes, opdeles markerne i
forskellige kategorier. Placeringen har betydning, når den årlige produktion af
portvin – den såkaldte Beneficio – skal fordeles på de forskellige producenter:
- Klasse A: Mere end 1200 point
- Klasse B: Fra 1001 til 1200 point
- Klasse C: Fra 801 til 1000 point
- Klasse D: Fra 601 til 800 point
- Klasse E: Fra 401 til 600 point
- Klasse F: Fra 201 til 400 point
Da det jo er en kendsgerning, at nedbør, soleksponering,
temperaturer samt jordbundsforhold har en vis indvirkning på druerne, har det
selvfølgelig betydning om en vinmark eller en quinta ligger i Baixo Corgo, Cima
Corgo eller Douro Superior, om vi taler om sydsiden eller nordsiden af floden,
nede i floddalens varme eller oppe i højderne i baglandet etc.
Det er netop en af årsagerne til, at Vintage portvin er et
blend af forskellige druer fra forskellige quintaer, som så at sige supplerer
hinanden. Det ene sted leverer måske frugt og fylde, det andet syre eller
tanniner etc.
For at efterprøve om vi kunne smage forskelle, testede vi
derfor 12 forskellige Single Quinta Vintages fordelt på fire årgange men
parret, så der var variation eller andre mulige pointer at hente. Således blev
to repræsentanter for Douro Boys beliggende i hver sin ende af Douro smagt op
imod hinanden. De to quintaer, der leverer til Dow´s, var parret og ditto med
to af de quintaer, der leverer til Taylor´s vintage. Dertil kom lidt blandede
vine fra quintaer med forskellige beliggenhed i regionen, øst mod vest og syd
mod nord.
Følgende vine blev smagt (med brandnavn i parentes):
Vallado Adelaide Vintage 2012: Mørk rubin, næsten sort og
med lilla gardiner. Kraftig i næsen med hyld, brombær, kaffe og lidt
ribena-præg. Bløde tanniner, ok med frugt, kirsebær, pebret og med honningsødme
(88).
Quinta do Vale Meão Vintage 2012: Mørk rubin med lilla
gardiner. God krydret næse med brombær og andre mørke bær, chokolade og måske
antydning af lidt kogthed. Kraftig og fyldig med masser af frugt, solbær, god
syre og lidt bid. Pænt med tanniner. Endnu ung, men med godt potentiale (91).
Quinta do Bomfim (Dow´s) Vintage 2004: Mørk rubin. God frugt
og lidt grønne og florale noter i næsen. Rig på frugt og tanniner, god dybde og
dejlig balanceret og med fin krydret eftersmag (92).
Quinta da Senhora da Ribeira (Dow´s) Vintage 2004: Mørk
rubin. Mørke bær og cassis, men også lidt sprittet lidt marmeladepræg i næsen.
Blød og cremet med brombær og solbær, fin struktur og godt med syre og kraftige
tanniner (89).
Quinta da Cavadinha (Warre) Vintage 2001: Flot rubin.
Hyldeblomst og grønne noter i næsen. Dejlig harmonisk, elegant og med god
struktur og balance. Mangler måske lidt i dybden, men et fint glas (92).
Malvedos (Graham´s) Vintage 2001: Mørk rubin. Mørke bær, men
lidt lukket og kedelig i næsen. Kraftig med bid, men virker også lidt lukket i
munden., pænt med tanniner. Kom sig lidt senere på aftenen. Lidt skuffende her
og nu, men tror den vil udvikle sig til det bedre (89).
Quinta do
Panascal (Fonseca) Vintage 2001: Mørk rubin. Dejlig næse med hyldebær og
brombær. Rig på frugt, fin struktur med kraftige, men velintegrerede tanniner. Godt
glas (92).
Quinta do
Pego Vintage 2000: Mørk rubin. Hyld, røde bær, violer og andre florale
noter i næsen, måske lidt vel parfumeret. Fin syre og frugt, men lidt kort,
bløde tanniner. Savner lidt krop (87).
Quinta dos Canais (Cockburn) Vintage 2000: Mørk rubin med
let brunlig kant. Desværre præget af en næse med sæbevand og medicin, som også
overskyggede smagen. Kom sig ikke i løbet af aftenen. Måske fejl ved flasken
eller en uren karaffel?
Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo (på det tidspunkt Burmester)
Vintage 2000: Mørk rubin. Mørke bær som brombær. Godt krydret og fyldig med ok
struktur. Let modnet og bløde tanniner. Vil nok ikke have et langt liv (87).
Quinta de Terra Feita (Taylor´s) Vintage 1996: Rød, lys og
med brunlig kant. Flot næse med røde bær, violer og andre florale noter samt
lidt lakrids. Tør og elegant, ikke så kraftig, lidt pebret og med en smule
bløde tanniner. Fin drikkeklar nu (92).
Quinta de
Vargellas (Taylor´s) Vintage 1996: Rubin. Hyldebær og røde bær i næsen. Kraftig
med mere frugtfylde og bagkant samt mere kompleksitet, tydelige, men
integrerede tanniner og fin harmoni (92).
Er det så muligt at drage konklusioner, hvad angår terroir
og smag? Vi snakker i al fald ikke om tydelige og markante forskelle. Men
generelt var der en tendens til at mørk frugt og fylde var mere dominerende, jo
mere varme og sol markerne har været udsæt for. Det gjaldt f.eks. Bomfim vs.
Senhora da Ribeira og de to quintaer fra Taylor´s. Noterne til Cavadinha svarer
også nogenlunde til quintaens placering lidt højere oppe i baglandet bag
Pinhão.
Men en nem øvelse med hurtige konklusioner er det ikke.
Mange andre faktorer end lige den geografiske placering spiller ind som f.eks.
druesammensætning og de valg winemakeren gør sig under selve vinificeringen.
Terroir er givet en medbestemmende faktor, men også en kompliceret medspiller
blandt andre.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar