Vil man blive klogere på vin, er der flere veje at gå. Man
kan selvfølgelig følge kurser eller en egentlig sommelieruddannelse. Men man
kan også benytte sig af selvstudier, hvor det efter min mening er foreningen af
tre forskellige metoder, der giver et godt resultat:
- For det første skal man smage en masse vin, f.eks. ved at deltage i arrangerede smagninger eller vinmesser. Men ikke bare det. Man bør også træne sig selv i at sætte ord på oplevelserne – ikke nødvendigvis for at andre skal læse det, men især fordi det øger opmærksomheden på, hvad det er man smager, hvad man synes om det og hvorfor?
- For det andet er det meget oplysende og oplevelsesrigt at besøge vingårde og få et indtryk af hele processen fra vinmarken over produktionsfaciliteter og lagerhaller til den færdig vin i smagelokalet. Og det gerne i selskab med en god guide eller winemaker, som kan forklare om det hele.
- Endelig er det for det tredje en god idé at læse bøger om vin, hvad enten vi taler om store generelle opslagsværker, bøger om enkelte lande eller regioner eller bøger, som på anden vis handler om vin som f.eks. personlige beretninger fra vinfolket eller bøger om vindyrkning.
Min reol er efterhånden godt fyld op med litteratur om vin.
Og mange af bøgerne – en hurtig optælling sagde mere end 25 – handler om mit speciale portvin, da jeg har
bestræbt mig på at samle så mange bøger som muligt om emnet.
Her vil jeg kort anbefale nogle af de vigtigste. For det
første de tre bedste generelle værker om portvin, hvoraf desværre kun det ene
er på dansk. Dernæst nogle udmærkede alternativer eller bøger, der f.eks.
fokuserer mere på det kulinariske, på enkelte portvinshuse eller på turisme samt
endelig et par kuriositeter.
Henrik Oldenburg:
Portvin. Bogen kaldes af gode grunde den danske portvinsbibel. Den er
nyligt udkommet i en opdateret udgave og rummer masser af viden ikke mindst,
hvad angår det historiske. Endvidere har den en række grundige kapitler om
dyrkningsmetoder, druesorter og portvinstyper samt om lovgivning og Beneficio.
Den anden del er et opslagsværk med de fleste portvinshuse og årgange. For
danske portvinsentusiaster er det værket, man bør have på reolen. Til rejsebrug
kan man evt. supplere med pixiudgaven ”Portvin i glasset”, som udkom sidste år.
Richard Mayson: Port and the Douro. Den engelske ekspert i
portvin og madeira og vinskribent for vinbladet Decanter står bag denne
glimrende bog. Der er afsnit om historien, om vingårde, dyrkningsmetoder og
fremstilling samt om de forskellige huse og årgange. Især sidstnævnte er
udmærket læsning. En grundig, oplysende og yderst læseværdig bog på engelsk.
Axel Probst: Portwein.
Det samme kan siges om tyske Axel Probst portvinsbog, som udkom sidste år.
Foruden afsnit om historie, fremstilling og typer fortælles en del om f.eks.
opbevaring, servering og sammensætning af mad. Opslagsdelen er grundig, har
umiddelbart det meste med og leverer gode smagenoter. Men det kræver
selvfølgelig, at man kan læse tysk.
Foruden disse tre fremragende værker findes en række
ligeledes grundige bøger, som dog alle lider under at have en del år på bagen.
Det gælder f.eks. James Sucklings Vintage
Port, George Robertsons Port,
Wyndham Fletchers Port og Godfrey
Spences The Port Companion, som er
udkommet i dansk oversættelse som Portvinens
verden. Der findes flere bøger på dansk, men de er også af ældre dato som
f.eks. Gitte Hindholm og Karsten Riis Laursens Portvin - det ottende vidunder.
Et dybdegående værk er de to bind om Francisco Girão, som havde stor betydning for udviklingen af
vindyrkningen i såvel Vinho Verde som Douro. Her er et af kapitlerne f.eks.
skrevet af legendariske João Nicolau de Almeida, som fortæller om den research
i druesorter mv. han foretog for Ramos Pinto i sin tid. Værket er på engelsk.
Er man interesseret i de enkelte quintaers historie kommer
man ikke udenom Port Wine Quintas of the
Douro skrevet af Alex Liddell og med flotte fotos af Janet Price. Her
fortælles om en lang række af de mest kendte ejendomme, men ikke så meget om
selve portvinen.
Finske Glenn Sundstedt udsendte i 2016 den dejlige
appetitvækkende bog Portvinsdalen - en
rejse i portvinets väld, som vel at mærke er skrevet på svensk. Bogen er
flot illustreret og tager os med på besøg i Porto og i Douro, men er ikke et
altfavnende opslagsværk.
Når vi er i rejseverdenen kan nævnes tyske Christopher
Pfaffs lille rejsebog Das Douro-tal,
som ud over at tage os at besøge en række quintaer også har gode tip til
restauranter, hoteller og anden sightseeing. Men igen på tysk.
I den kulinariske og oplevelsesmæssige afdeling vil jeg
nævne Port to Port, som Sandeman står
bag udgivelsen af. Bogen er en underholdende blanding af rejser rundt i verden,
information om portvin, restauranter og drinks og med fine opskrifter.
En decideret kogebog bør også nævnes i form af Hélio
Loureiros Recipes to accompany Port Wine,
hvor bl.a. førnævnte João Nicolau de Almeida har været med til at vælge
portvinen, som skal ledsage de forskellige retter.
De forskellige portvinshuse har selvfølgelig også udgivet
mindre eller større bøger om deres egen historie. Det gælder f.eks. Fladgates,
som har udsendt bøgerne Taylor´s og Fonseca Port, og Sandemans detaljerede beretning om husets
historie, som med titlen Sandeman blev
udsendt i forbindelse med 200 års jubilæet i 1990.
I 2014 udkom Francisco Javier de Olazabals dejlige bog Quinta do Vale Meão, som ud over at være
personlige erindringer også givet et fremragende portræt af en vingård og en
egn i Dourodalen.
Det digre værk, Andriano
Ramos Pinto – Vinhos e Arte, fortæller om Ramos Pintos grundlægger og om
husets historie. En fremragende bog, som dog desværre kun findes på
portugisisk.
Lystlæsning og anekdoter er der at hente i Ben Howkins to
bøger Rich, Rare and Red og Real Men Drink Port. Man kan læse om
Factory Houses historie i John Delaforces The
Factory House at Oporto og endelig i den lidt mere kuriøse afdeling vil jeg
nævne Tony Asplers krimi Death on the
Douro – et såkaldt wine lover´s mystery, hvor vinskribenten Ezra Brant opklarer
gåder, og hvor også gode gamle Baron Forresters død spiller en rolle.
Lad mig da til sidst lige nævne, at der også er et par
kapitler om portvin i min egen bog Mit
andet hjemland – rejser i Portugals kultur. I det ene kapitel er jeg med
The Vintage Port Club på besøg i Porto og Douro og det andet fortæller om Ramos
Pinto og især om deres kunstplakater og om Quinta de Ervamoira.
God fornøjelse med læsningen! Og drik gerne et glas portvin,
mens du læser…
Ingen kommentarer:
Send en kommentar