onsdag den 12. oktober 2016

Besøg fra Ramos Pinto

Portvin i går, portvin i dag og portvin i morgen. Jeg har nogle ret intensive dage, hvad angår portvin. I går var jeg indbudt til at være med i et smagepanel, som skulle teste 50 fadlagrede portvine fordelt på en del Colheitas og så 10, 20, 30 og 40 års Tawny. Resultatet vil kunne læses i den kommende udgave af bladet DinVinGuide, men jeg afslører nok ikke for meget ved at sige, at der var flere fremragende portvine imellem som fx Krohn Colheita 1982, Burmester Colheita 1955, Dow´s Colheita 1992 og Dalva 30 års Tawny for nu blot at nævne enkelte højdepunkter.
I dag gjaldt det så Ramos Pinto, som desværre glimrede med sit fravær i gårsdagens testsmagning. John Hoppe fra Vinoble Odense havde fået besøg af eksport manager for det danske marked, Mariana Tarares, som jeg også mødte i Gaia i juli måned (læs mere her). Et dejligt gensyn, som nok skal blive til flere.


Mariana fortalte selvfølgelig om huset og dets historie, om portvin og om Dourodalen samt lidt om de vine, vi smagte os igennem. Der var ikke tale om en stor omfattende smagning, men et fin lille introduktionssmagning for butikkens kunder. Da jeg finder det vigtigt, at der ikke kun bliver skrevet om portvin fra øverste hylde, tog jeg lidt noter. Her er, hvad vi smagte:


Porto White
Hvid introportvin. Lys gulgrøn. Citrus og lidt mere eksotiske frugtnoter som ananas i næsen. Medium sødme (Ramos Pinto laver jo også en meget sød hvid port kaldet Lagrima), pænt med frugt og et strejf af vanille. Fin eftersmag. Skal nydes kold, så friskheden bevares.

Collector Ruby Reserve
Blend af vine med 6 år på bagen i snit. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig. Hyldebær og andre mørke bær, lidt sprittet. Diskrete og bløde tanniner som er fint integrerede. God frugt, men lidt vel meget bid i enden. Blød, tør og absolut drikkelig, men ikke dyb.

LBV 2011
Ufiltreret Late Bottled Vintage fra kanonårgang. Mørk rubin med lilla skær i kanten, næsten uigennemsigtig og meget koncentreret. Ekspressiv næse med flot frugtpræg, hyldebær og andre mørke bær samt lidt ristet kaffenoter. Fyldig i munden, kraftfuld og pænt med tanniner. Godt lagringspotentiale.

Ervamoira Vintage 2005
Fra en meget tør årgang, hvilket ikke siger så lidt, når vi taler om en Single Quinta Vintage fra Ervamoira helt inde i bunden af Douroområdet. Mørk rubin med lidt bundfald, burde nok have været dekanteret. Lidt lukket i næsen, men med modne mørke bær. Markante, men dog bløde tanniner, lang tør eftersmag. Vil have godt af at udvikle sig lidt videre, men spændende.


Porto Tawny
En mundskyller, på vejen mod de fadlagrede portvine. Har haft tre år på fad. Rubin med let brun kant. Stadig frugtpræg, men dog også lidt tørret frugt. Blød og fin, men også enstrenget og uden dybde.

Adriano Reserve
Lagret på fad otte år i snit. Brunrød med lys kant. Lidt sprittet i næsen til at begynde med, men det aftog sig. Duft af figner, nødder og lidt nutella. Mere fadpræg, men stadig også med tydelig frugt. Blød og indbydende og med fin eftersmag. Et fint glas tawny til en overkommelig pris.

10 års Tawny
Igen fra Ervamoira, idet Ramos som et af de eneste huse faktisk laver single quinta tawnies. Blend af vine med ca. 14 år på fad i snit. Rødbrun med orange kant. Frisk næse med tydelig mandel, lidt farin og moden mandarin. Fin, blød og stadig med frugt, men ellers tydelige fadnoter. Fin eftersmag. Et af mine favoritter, når det gælder 10 års Tawny.

Alt i alt en fin introduktion til husets stil – og ikke mindst fint præsenteret af Mariana Tavares, som foruden af have med salg at gøre også er uddannet winemaker, hvilket jo er en dejlig bonus, når det gælder viden.

I morgen står den så på smagning i The Vintage Port Club, som denne gang vil fokusere på Crusted Port smagt op imod de samme huses LBV, da begge jo bliver kaldt for lillebrødre til vintage port. Men mere herom senere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar