tirsdag den 13. september 2016

Vine fra Roquevale

Efter revolutionen i 1974 voksede der en del private vinproducenter frem i Alentejo, der ellers var præget af store kooperativer. En af dem var Roquevale, som i dag er blandt de større i regionen. De første vinmarker blev plantet i 1970 af den nuværende winemaker Joana Roque do Vale´s bedstefar, mens selve selskabet først blev dannet i 1983 og begyndte at sende vine på markedet sidst i 80´erne.


Vi er i den indre del af Alentejo tæt ved grænsen mod Spanien, hvor Roquevale har to ejendomme tæt ved Redondo: Herdade da Madeira Nova de Cima med skiffer jord, hvor der fortrinsvis dyrkes røde druer og Herdade do Monte Branco med granitjord og især hvide druesorter. Klimaet er præget af lange og tørre somre, mens regnen falder i vinterperioden. Det er stadig kystklima, men dog præget af placeringen inde i landet.
Roquevale står bag flere brands spændende fra introlevel til de mere eksklusive: Alecrim, Terras de Xisto, Redondo, Tinto da Talha og Roquevale. Der produceres i alt ca. 3 million liter vin om året, hvorved selskabet skulle være Alentejos næststørste private producent. 
Målet er at producere gode vine til fair priser samt være trofast over for regionen, hvorfor lokale druesorter prioriteres højt. 80 % af vinmarkerne er med røde sorter som Aragonez, Trincadeira, Alfrocheiro, Castelão, Alicante Bouschet og Touriga Nacional samt enkelte internationale sorter. De hvide sorter tæller Roupeiro, Fernão Pires, Arinto og Rabo de Ovelha.

 

 Jeg har smagt følgende vine i forskellige prisniveauer:

Redondo Branco 2015
Husets introlevel. Blend af Roupeiro, Rabo de Ovelha, Fernão Pires og Arinto. Lys strågul. Aromatisk med fin duft af æble, græs og ananas. Frisk hvidvin med fin frugt og fylde, føles umiddelbart sød i munden, men er tør. Ikke en kompleks vin og kunne måske bruge lidt mere syre for at være i balance. Kort hale. Skal helt klart nydes kold, så friskheden bevares.

Terras de xisto Rosé 2015
Blend af Castelão, Trincadeira og Aragonez, vinificeret med 24 timers skindkontakt. Mørk rosé. Meget ekspressiv duft af røde bær, især jordbær, men også lidt bolche- og karamelpræg. Fyldig i munden, god krop, fin frisk smag og acceptabelt syreniveau. Måske lidt vel jordbærpræg, men ellers et fint og fyldigt glas rosé til prisen (45,- kr.). Skal nydes kold på terrassen.


Redondo Tinto 2014
Blend af Castelão, Trincadeira, Aragonez og Moreto. Mørk rubin. Lidt skarp duft af syrnet kirsebær, brombær, modne bær og lidt vanilla, men ellers ikke fadpræg. Stram, men også fyldig, rig på frugt og med bid. Høj på syre og også med tanniner. Karakterfuld, men lidt vel rustik og dermed nok ikke med den bredde appel. Frisk, ligefrem uden de dybere lag.

Tinto da Talha Tinto 2013
Blend af Trincadeira, Castelão og Aragonez. Rubin med let lys kant og klar. Ikke så kraftig duft med brombær, solbær og andre mørke bær. Fint drikkelig med god frugt og modne bær, ok syre og bløde tanniner. Fint glas, ukompliceret og mere bredt tilgængelig til en fair pris.


Tinta da Talha Grande Escolha Tinto 2010
Grande Escolha er altid et blend af de to bedste druesorter fra det pågældende år. I 2010 gjaldt det altså Aragonez og Touriga Nacional, mens det andre år fx har været Aragonez og Syrah. Rubin med granatrød kant. Flot og kraftig næse med brombær og syrnede kirsebær samt lidt kakaopræg. Kraftig vin med god krop, kraftig syre og godt med tanniner. Meget diskret fadpræg og virker faktisk stadig ung trods alderen. En udmærket vin til prisen, da den sælges til 99,- kr.

Grande Reserva Tinto 2009
Fra husets prestigeserie. Blend af Aragonez, Alicante Bouschet og Tinta Caiada, lagret 24 måneder på barrique. Mørk rubin med lidt brun kant, dyb og klar. Kompakt næse med solbær, modne kirsebær og andre mørke bær. Kraftig med masser af frugt, flot struktur, fin syre og markante, men dog bløde tanniner. Fint balanceret og med lang eftersmag. Et flot og komplekst glas.


Læs mere om Roquevale her
Vinene importeres til Danmark af UpPortugal, der også sælger kaffe af det portugisiske mærke Nicola. Webshoppen er dog endnu ikke færdigudviklet. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar