Jeg starter min rundtur til forskellige vinproducenter i
Alentejo med et lille tilbageblik. For et par år siden besøgte jeg Cortes de
Cima i Alentejo for at skrive en artikel til Vinbladet om den danske vinbonde i
Portugal. Stedet ejes nemlig af Hans Kristian Jørgensen og hans amerikanske
hustru, Carrie Jørgensen, som står for markedsføring mv.
Cortes de Cima producerer 1,5 million flasker om året og det
såvel hvide som røde, blends som enkeltdruevine. Det var faktisk en
enkeltdruevin på Syrah, som blev det helt store gennembrud for Cortes de Cima,
men da det den gang ikke var tilladt at dyrke den slags internationale sorter i
regionen, blev vinen lanceret under navnet Incognito. I 2000 blev de stramme
regler dog lempet, men da navnet nu var blevet et varemærke, blev det beholdt.
Siden er der kommet andre enkeltdruevine til baseret på fx Alvarinho
og Sauvignon Blanc blandt de hvide, Petit Verdot, Aragonez, Touriga Nacional og
senest Pinot Noir blandt de røde.
Det dansk-amerikanske par købte den 365 hektar store ejendom
ved Vidigueira i underregionen af samme navn i 1988, og hvor de efter at rejst
lidt rundt i verden gerne ville slå sig ned et spændende sted. Vidigueira udgør
det sydligste demarkerede område i Alentejo og er især præget af fladt terræn
og et varmt og solrigt klima. Siden er der tilkøbt jord ude ved kysten, hvilket
giver bedre betingelser for de hvide sorter og Pinot Noir.
Bevæger man sig rundt på ejendommen, skinner Hans Kristians
baggrund som maskiningeniør igennem. Han har selv arbejdet med at etablere
vandingssystemer, solpaneler og generatorer ligesom der laves tekniske
eksperimenter i vineriet. Han ejer også et lille fly, som han selv benytter
både til transport og til fornøjelse.
I interviewet i Vinbladet (Nr. 2, juni-august 2014) udtalte
Hans Kristian Jørgensen bl.a.:
”Vores filosofi er,
at vi vil have en vin, der kan betale regningerne, og så vil vi eksperimentere
med andre. Stilen har ændret sig lidt over årene. I dag bruger vi kun lidt
amerikansk eg til vores fade og toaster dem mindre. Det giver mindre sødme og
mindre præg af kokosnødder”.
Cotes de Cimas basisserie hedder Chaminé og niveauet højere
blot Cortes de Cima. Alle er klassificeret som Vinho Regional Alentejano, hvor
kravene til druesammensætning er mindre skrappe end for DOC.
Under besøget blev
følgende vine smagt:
Hvide:
Chaminé Branco 2012: Godt med syre, frisk og let, men også
noget endimensional og uden dybde. Ingen fadlagring. Lavet på blend af druer
fra marker ved kysten.
Sauvignon Blanc 2012: Ligeledes på druer fra kysten. Lækker,
frisk, sprød. Grønt præg, men også lidt eksotiske noter, uden fadlagring.
Cortes de Cima Branco 2012: Tydeligt fadpræg, federe og mere
karakter, men stadig frisk lime. Lavet på druer fra såvel kyst (Alvarinho og
Sauvingnon Blanc) som indland (Viognier) og lagret på store fade for at bevare
og respektere frugtkarakteren.
Røde:
Courela 2012: Blend af Aragonez, Syrah og Touriga Nacional.
Friske bær, ligefrem og uden dybde, ingen fadpræg.
Chaminé 2012: Mere frugt og karakter, baseret på Syrah og
Aragonez. Sælger godt i Portugal
Cortes de Cima 2012: Blend, lagret på såvel fransk (80 %)
som amerikansk (20 %) eg. Mere kompleks, frugt og chokolade i smagen, tørrere i
stilen og med balanceret fadpræg. God hale.
Petit Verdot 2013: Meget intens og pænt med tanniner. Mørke
bær og let krydret.
Aragonez 2012: Endnu meget rå og med kraftige tanniner. Godt
med røde bær, lidt eukalyptus og balsamico præg, stort potentiale for lagring.
Tricandeira: Lidt grønne tanniner. Broccoli smag, frisk og
ikke så frugtrig og koncentreret, let krydret.
Syrah 2011: Mere enkelt Syrah. Kirsebær og andre røde bær,
lidt vanille. Fin balance.
Hans Christian Andersen 2010: 100 % Syrah, laves kun i bedre
år. Oprindeligt lavet til HCA jubilæet i 2005, men blev en succes.. God frugt,
frisk og krydret. Vanille og lidt røg fra lagring halvt på nye og halvt på
brugte fade.
Reserve 2012: Blend af 42 % Aragonez, 32 % Syrah samt Petit
Verdot og Touriga Nacional. 12 måneder på fad. Meget fyldig og kompleks. Røde
bær, men også tydelig noter fra fadet, lidt tobak.
Læs mere på Cortes de Cimas hjemmeside
Ingen kommentarer:
Send en kommentar