fredag den 2. september 2016

Cortes de Cima – den danske vinbonde i Alentejo

Jeg starter min rundtur til forskellige vinproducenter i Alentejo med et lille tilbageblik. For et par år siden besøgte jeg Cortes de Cima i Alentejo for at skrive en artikel til Vinbladet om den danske vinbonde i Portugal. Stedet ejes nemlig af Hans Kristian Jørgensen og hans amerikanske hustru, Carrie Jørgensen, som står for markedsføring mv.


Cortes de Cima producerer 1,5 million flasker om året og det såvel hvide som røde, blends som enkeltdruevine. Det var faktisk en enkeltdruevin på Syrah, som blev det helt store gennembrud for Cortes de Cima, men da det den gang ikke var tilladt at dyrke den slags internationale sorter i regionen, blev vinen lanceret under navnet Incognito. I 2000 blev de stramme regler dog lempet, men da navnet nu var blevet et varemærke, blev det beholdt. Siden er der kommet andre enkeltdruevine til baseret på fx Alvarinho og Sauvignon Blanc blandt de hvide, Petit Verdot, Aragonez, Touriga Nacional og senest Pinot Noir blandt de røde.


Det dansk-amerikanske par købte den 365 hektar store ejendom ved Vidigueira i underregionen af samme navn i 1988, og hvor de efter at rejst lidt rundt i verden gerne ville slå sig ned et spændende sted. Vidigueira udgør det sydligste demarkerede område i Alentejo og er især præget af fladt terræn og et varmt og solrigt klima. Siden er der tilkøbt jord ude ved kysten, hvilket giver bedre betingelser for de hvide sorter og Pinot Noir.
Bevæger man sig rundt på ejendommen, skinner Hans Kristians baggrund som maskiningeniør igennem. Han har selv arbejdet med at etablere vandingssystemer, solpaneler og generatorer ligesom der laves tekniske eksperimenter i vineriet. Han ejer også et lille fly, som han selv benytter både til transport og til fornøjelse.


I interviewet i Vinbladet (Nr. 2, juni-august 2014) udtalte Hans Kristian Jørgensen bl.a.:
 ”Vores filosofi er, at vi vil have en vin, der kan betale regningerne, og så vil vi eksperimentere med andre. Stilen har ændret sig lidt over årene. I dag bruger vi kun lidt amerikansk eg til vores fade og toaster dem mindre. Det giver mindre sødme og mindre præg af kokosnødder”.
Cotes de Cimas basisserie hedder Chaminé og niveauet højere blot Cortes de Cima. Alle er klassificeret som Vinho Regional Alentejano, hvor kravene til druesammensætning er mindre skrappe end for DOC. 


Under besøget blev følgende vine smagt:

Hvide:
Chaminé Branco 2012: Godt med syre, frisk og let, men også noget endimensional og uden dybde. Ingen fadlagring. Lavet på blend af druer fra marker ved kysten.
Sauvignon Blanc 2012: Ligeledes på druer fra kysten. Lækker, frisk, sprød. Grønt præg, men også lidt eksotiske noter, uden fadlagring.
Cortes de Cima Branco 2012: Tydeligt fadpræg, federe og mere karakter, men stadig frisk lime. Lavet på druer fra såvel kyst (Alvarinho og Sauvingnon Blanc) som indland (Viognier) og lagret på store fade for at bevare og respektere frugtkarakteren.


Røde:
Courela 2012: Blend af Aragonez, Syrah og Touriga Nacional. Friske bær, ligefrem og uden dybde, ingen fadpræg.
Chaminé 2012: Mere frugt og karakter, baseret på Syrah og Aragonez. Sælger godt i Portugal
Cortes de Cima 2012: Blend, lagret på såvel fransk (80 %) som amerikansk (20 %) eg. Mere kompleks, frugt og chokolade i smagen, tørrere i stilen og med balanceret fadpræg. God hale.
Petit Verdot 2013: Meget intens og pænt med tanniner. Mørke bær og let krydret.
Aragonez 2012: Endnu meget rå og med kraftige tanniner. Godt med røde bær, lidt eukalyptus og balsamico præg, stort potentiale for lagring.
Tricandeira: Lidt grønne tanniner. Broccoli smag, frisk og ikke så frugtrig og koncentreret, let krydret.
Syrah 2011: Mere enkelt Syrah. Kirsebær og andre røde bær, lidt vanille. Fin balance. 
Hans Christian Andersen 2010: 100 % Syrah, laves kun i bedre år. Oprindeligt lavet til HCA jubilæet i 2005, men blev en succes.. God frugt, frisk og krydret. Vanille og lidt røg fra lagring halvt på nye og halvt på brugte fade.
Reserve 2012: Blend af 42 % Aragonez, 32 % Syrah samt Petit Verdot og Touriga Nacional. 12 måneder på fad. Meget fyldig og kompleks. Røde bær, men også tydelig noter fra fadet, lidt tobak.


Læs mere på Cortes de Cimas hjemmeside 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar