De følgende dage i Porto forløb planmæssigt. Gode besøg,
stor gæstfrihed, dejlige smagninger og så optagelsesceremoni og gallamiddag i
portvinsbroderskabet, Confraria de Vinho do Porto.
Fredagens første besøg var hos Sogevinus i Burmesters lodge.
Efter en lille rundvisning var der gensyn med Sonia Figueira og winemaker Carla
Tiago, som havde planlagt en dejlig smagning i deres smukke smagelokale med
udsigt over floden.
Først hvid og rød Dourovin fra Kopke, hvor især den hvide
var dejlig frisk og indbydende. Derefter følgende portvinsrække: Burmester
Vintage 2011, Kopke 10 års Tawny, Burmester Colheita 1998, Kopke 20 års hvid,
Kopke Colheita 1989, Kopke 40 års hvid og Barros Special Edition Port Colheita
1974. Den nye Vintage fra Burmester var endnu meget tilgængelig med god næse og
frugt, men vil sikkert snart lukke ned som de andre fra 2011. 20 års hvid var
elegant og med en fin balanceret kokos duft og lidt orange. 40 års hvid havde
betydelig mere fadpræg, men stadig med samme karakteristiske kokosnoter og
stadig med syre og frugt. Bedste vin var dog Colheitaen fra Barros, som blev
tappet i år til ære for 40 året for Nellikerevolutionen. Flasken var da også
udstyret med et digt formet som en rød nellike. Fint med mandelpræg, men også stadig
med frugt.
Fra Burmester gik det direkte til Sandeman, hvor Ligia
Marques og Vasco Magalhães tog imod og viste os lidt rundet i museet, hvor vi
bl.a. så reklameskilte og gamle flasker. Derefter blev vi budt ovenpå til en
smagning, hvor også Mr. George Sandeman himself deltog.
Vi smagte først vertikalt og derefter horisontalt: Sandeman
Vintage 1977, 1994 og 2003 efterfulgt af Vintage 2011 fra henholdsvis Offley,
Ferreira og Sandeman – de tre store huse fra Sogrape. 1977 var allerede ældet,
men med fine krydderi, cedertræ og stadig med syre. 1994 havde stadig frugt og
røde bær, men var desværre lidt oxideret. 2003 var i fin balance, med dog lidt
lukket, pænt med frugt, solbær og andre mørke bær. Forskellen i de tre mærkers
stil var tydelig ved smagning af 2011. Offley lidt mere endimensional men med
fin blommepræg, Ferreira mere elegant og mere karakterfuld, røde frugter og
blomster, robuste tanniner og fin krydret, bl.a. lidt karry. Sandeman mere
potent og kraftfuld, masser af rå frugt og tanniner, cassis og cedertræ.
Efter smagningen nød vi en fin middag med Bolso de Bacalhau,
and og mandelkage serveret med 30 års Tawny fra Sandeman og så gensyn med de
fire vintage fra sammen hus. Herligt, velsmagende og i godt selskab.
Men dagen var ikke slut endnu. Om aftenen mødtes vi med
chefwinemaker for Fladgate, David Guimaraens, på Taylor, hvor vi så deres
imponerende vintagekælder.
Bagefter spiste vi sammen med David på Hotel Yeatman.
Menuen bestod bl.a. af østers, tørret skinke, fisk og ost efterfulgt af en længere
række portvin: Fonseca 1994 og 1977, Taylor´s 1985 og Quinta da Eira Velha 2008
og 2011.
Lørdag morgen besøgte vi Churchill´s. Efter en lille
rundvisning præsenterede Maria Campos et fint udvalg af husets vine. Først en dejlig
frisk hvidvin baseret på især Rabigato og Viosinho og så flere udgaver af rød
Douro herunder en enkeltdruevin på Touriga Nacional. Derefter Dry White Port,
som faktisk er en 10 års, LBV 2007, 10 og 20 års Tawny samt Vintage 2011. Især
deres 20 års Tawny imponerende, blød på tungen og flot mandelpræg. Deres
Vintage havde god rå frugt og solbær. Linjen i husets vine var tydelig for
såvel bordvine som portvine. En tør stil med ren frugt og god mineralitet.
Ved middagstid mødtes vi så med klubbens gode vej, Gustavo
Devesas fra Symington. Vi så først Cockburns nyåbnede lodge, som jeg jo også
besøgte i marts i år. Her havde Gustavo sammensat en smagning med såvel Tawny
som Vintage. Vi fik først 10 og 20 års Tawny, hvor især sidstnævnte var
behagelig med mandler og lidt orange. Derefter husets Reserva og LBV og endelig
Canais Vintage 2007 og Vintage 2011. Canais havde bløde tanniner og lidt grønne
noter bag frugten og var faktisk et indbydende glas. 2001 med god frugt,
brombær og andre mørke bær.
Bagefter spiste vi sen frokost med Gustavo på restaurant
Gaveto i Matosinhos. Et dejligt sted, hvor vi fik skaldyr og grillede fisk, ost
og kage samt selvfølgelig frisk Vinho Verde fra Soalheiro, Graham´s Late
Harvest fra 1982 og Smith Woodhouse Vintage fra 1999.
Om aftenen fulgte så programmet hos Confraria do Vinho do
Porto med optagelsesceremoni, procession, gallamiddag og godt med Vintage 1994.
Endvidere smagte vi også Confrarias egne Tawny i såvel 10 års som 20 års
udgaven.
Og så blev vi ikke mindst overrasket, da David Guimaraens
ved præsentationen af portvinen mindedes den afdøde formand for The Vintage
Port Club, Henning Jensen
og gjorde hele forsamlingen opmærksom på vores tilstedeværelse. En flot gestus
og en flot finale på en lang dag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar