søndag den 24. august 2014

Portugisisk aften i København I

Københavns gå-i-byen muligheder er på det seneste blevet suppleret med to gode steder. For omtrent et år siden åbnede den portugisiske restaurant Portugalo i Nørregade og forleden slog Danmarks første bar med speciale i portvin, Portvinsbaren, dørene op i Kingosgade på grænsen mellem Vesterbro og Frederiksberg.
Jeg var inviteret til reception i anledningen af det sidste og valgte så at gøre det til en hel portugisisk aften, idet jeg startede med (tidlig) aftensmad hos Portugalo for så at haste videre og slutte med nogle glas dejlig portvin.


Portugalo er fint indrettet, stilfuldt og heldigvis uden alt for meget turistpynt på væggene. En række enkle malerier viser rundt i landet provinser: et par fiskerbåde, en gul sporvogn og ikke mindst digteren Fernando Pessoas karakteristiske portræt. Såvel baren som en væg lige inden for indgangen er beklædt med skiffer, så Douro også er med.


Menukortet tilbyder forskellige tapas som frokost eller forret, supper tilpasset sæsonen – lige nu fiskesuppe og kold Gaspacho – et fint udvalgt af fikse- og kødretter samt lidt typiske desserter. Dertil kommer et par store ”julefrokost-menuer”, Amália og Pessoa, med henholdsvis 4 og 5 retter.
Det lille udvalg af vin var ok, men bør måske udbygges på sigt – ikke mindst hvad angår portvin, hvor der kun serveres almindelig ruby og tawny. Går jeg på portugisisk restaurant, har jeg en forventning om også at kunne smage portvin med kvalitet, hvilket vil sige mindst en Late Bottled Vintage eller 10 års Tawny.
En anden lille anke, når vi er ved det, er en vis forvirring i vinkortes beskrivelse af druer. Touriga Nacional kaldes for Portuguese Touriga og Aragonês/Tinta Roriz optræder under sortens spanske navn Tempranillo. Nok er sidstnævnte sikkert mere kendt ligesom engelske oversættelser kan spille en rolle, men igen, det er en portugisisk restaurant, så jeg forventer portugisiske navne.
Nok kritik. Resten er ros. Venlig betjening og lækker mad.
Jeg indledte med to forskellige tapas. Først klipfiskekroketter, Pastéis de bacalhau, serveret med lidt tomat og bredbladet persille. Sprøde udenpå, bløde inde i og med en afdæmpet smag af bacalhau, så alle kan være med. Derefter fulgte nogle yderste velsmagende Gambas à Portugalo, kæmperejer fint og balanceret krydret med piri-piri, hvidløg og koriander. En rigtig lækkerbisken. Af andre muligheder kan nævnes muslinger, kylling med piri-piri og ristet Chourico-pølse.
Til de to småretter nød jeg et glas hvidvin fra Borba i Alentejo. En meget enkelt og ligefrem vin med frisk frugt og citrus i smagen, lavet på et blend af Antão Vaz, Roupeiro og Arinto. Vinkortet omfatter to Vinho Verde og to hvidvine, hvilket måske slår til, men så afgjort kan tåle at blive suppleret.


Hovedretten var en af mine favoritter, nemlig Carne de Porco à Alentejano (eller à portuguesa, som den optræder på menukortet). Marineret svinekød med små venusmuslinger i hvidvinssauce serveret med kartofler, frisk koriander og citron. Det smagte, som det skulle. Friskt og med en fin harmoni mellem svinekød og muslinger – to ingredienser som klæder hinanden langt bedre, end man måske umiddelbart tror. Blandt de øvrige hovedretter var Cataplana do Atlântico, grillet bacalhau og lammekølle.
Til hovedretten drak jeg et par glas rødvin. Først husets vin, Alta Corte fra Lissabon, en fin og rund allround vin med bløde tanniner, og derefter et glas Herdade dos Templários fra Tomar lavet på et blend af Alicante Bouschet, Castelão og Aragonês. En betydelig dybere vin med flere karaktertræk. Mørke bær og blommer, krydderier og en lang eftersmag. Så afgjort en flot vin til prisen.
Desserter var der ikke tid til, da jeg som nævnt skulle videre. Men jeg nåede dog lige at styrke mig på en lille kop espresso, en bica. Og så er alt jo godt!
Trods mine små indvendinger er der stor ros til Nadia og Luís Marques, som har boet et par år i Danmark. Godt initiativ med en rigtig portugisisk restaurant. Ingen tvivl om, at jeg vender tilbage for at udforske mere af menukortet
Portugalo arrangerer i øvrigt jævnligt fadoaftener med portugisiske kunstnere. Næste gang er her den 28. og 29. august med Mónica Morais og Nuno Gligó, som optræder med fado til en 3-retters menu. Og skulle man have lyst til mere portugisisk inspiration, var der i vinduerne en lille udstilling fra Portugal Trends, som har specialiseret sig i diverse portugisisk design som køkkenudstyr (fx Cataplana) og tasker og andre ting fremstillet i kork.
Fra Portugalo gik turen så mod Portvinsbaren i Kingosgade. Mere herom følger i næste blogindlæg.


1 kommentar:

  1. Lyder som et sted man gerne vil besøge. Lidt pudsigt med vinkortet, man kunne forvente at en af de portugisisk specialiserede vinimportører kan komme på banen.
    Glæder mig til at høre hvad du synes om Portvinsbaren.

    Hyg dig

    SvarSlet