Af alle portvinstyper synes den hvide at rangere lavest i
hierarkiet. Brugbar som aperitif eller sød dessertvin, men uden klasse og
kvalitet, lyder renomméet. Selv den nylancerede rosé ridder på en mere trendy
bølge af smart ungdommelighed.
Derfor var det et godt initiativ fra Henrik Oldenburg at
sætte fokus på hvid portvin med alder ved pressesmagningen under
portvinsfestivalen på Børsen i mandags. Oldenburg havde inviteret Jim Reader
fra C. da Silva og dermed Dalva Port til at kommentere smagningen af 10
forskellige af husets portvine, hvoraf de otte var hvide. Dalva rangerer
normalt ikke højt på listen over portvinshuse, hvilket måske netop skyldes, at
deres store styrke er hvid portvin med alder. Så smagningen gjorde altså tiltrængt
både opmærksom på hvid port og på selve huset, som kan dateres tilbage til
midten af 1800-tallet, hvor det blev grundlagt af den fra Brasilien tilflyttede
Clemente da Silva. Jim Reader selv blev tilknyttet Dalva som konsulent, da han
forlod Cockburns efter Symingtons overtagelse.
Dalva sælger godt med almindelig standard ruby og tawny til
lande som Tyskland, Belgien, Holland og Frankrig. Men dertil kommer altså et
stor lager af gamle fade med Colheitas i såvel røde som hvide udgaver. Det var
dem, der lokkede Jim Reader til firmaet, og det var selvfølgelig dem han havde
medbragt til Børsen.
Her er smagelisten:
Dry White: Lagret
2-3 år på fad. Tør, men ikke knastør (sukkerindholdet er på 45 g/l). Lys, let
gylden i farven. Virker næsten sød i næsen med lemon, hyld og lidt fersken.
Elegant og frisk.
Dry White Reserva:
Lagret 6-7 år på fad. Gullig og mere mørke toner i næsen, let røget i stilen og
tydeligt fadpræg. Lidt sødere og uden samme friskhed.
Dry White 10 års:
Gylden i farven. Mere kompleks og mindre røget. En fin balance mellem sødme,
frugt og syre. Pæn, lang eftersmag.
Dry White 20 års:
Let brun, gylden. Nærmer sig ren tawny karakter. En del orange i duften og lidt
figen og rosiner. Orange, mandler og honning i smagen. Pænt med syre.
Dry White 40 års:
Ny på markedet. Let rødbrun. Lidt diskret i næsen til at begynde med, men
kraftig og fyldig i smagen. Godt med frugt endnu og så selvfølgelig fadpræg. Et
flot glas, som dog er mere let i stilen end tilsvarende rød tawny.
Golden White Colheita
1971: Mere sødme og en anden duft. Let røget, mandel og vanille fra fadet.
Stadig pænt med syre
Golden White Colheita
1963: Rigtig flot vin fra et topår. Mørkere, rødbrun. Lidt tungere i næsen
med friskhed i smagen. Tørrede frugter og honning. Sødme, men også syre, så den
er i flot balance.
Golden White Colheita
1952: Meget kraftig og med endnu mere syre, så den stadig er frisk og
sprød. Karamel, honning og vanille og en lang, fin eftersmag.
Colheita 1966:
Brun med duft af brun farin og mandler. Pænt sprittet og godt med syre.
Colheita 1975:
Kirsebær i næsen, frugt, farin, nødder og mandler og sødme.
Efter den flotte hvide serie fulgte altså et par almindelige
Colheitas til sammenligning. Og her klarede de hvide sig glimrende. Lettere og
med mere friskhed og elegance. Samtidig sjovt at se, hvordan farvenuancerne
nærmer sig hinanden efterhånden, som årene går. De to almindelige Colheitas var
dog lidt mere rødbrune.
Jim Reader fortalte, at Dalva gerne vil udsende en Golden White
for hvert årti, men de har endnu ikke besluttet hvilket år, der skal
repræsentere
80´erne og dermed følge i hælene på de tre allerede lancerede. Uden
at vide, hvad der ligger i kælderen hos Dalva, kunne 83 eller 84 være bud.
Generelt er de hvide druer bedst i lidt køligere år, da for
høje temperaturer kan resultere i overmodne druer. Et år som 1963 er dog
fremragende på alle fronter, fortalte Jim Reader.
Efter Dalva-smagningen blev der disket op med hele 27
forskellige udgaver af Vintage 2011. Jeg havde smagt nogle af dem før og
prøvede derfor ikke alle og tog kun sparsomme noter oven på de mange fadlagrede
vine. Ferreira 2011 imponerede mig med sin kraft, frugt og sødme. Niepoort og
Niepoort Bioma fra gamle vinmarker var også spændende. Taylor var flot og
tilgængelig, og endelig smagte jeg Dalva, Delaforce, Royal Oporto, Dow´s og
Ramos Pinto, hvor især de to sidste var meget lovende.
Selve Portvins festivalen bød på et par snakke med et par
tilrejsende portugisere, den altid tilstedeværende Gustavo Devesas fra
Symingtons og Rafael Molezun fra Real Companhia Velha.
Oven på pressesmagningen var det ikke så meget, jeg nåede at
smage. Ferreira havde en fin 10 års hvid port, en kraftig og tilpas pebret LBV
2008 samt såvel 10 som 20 års tawny, hvor den sidste med navnet Duque de Braganca
er fremragende. Dow´s bød på en rigtig dejlig Colheita 1986 med god frugt og
afdæmpet sødme. Og så sluttede jeg traditionen tro med et glas Ramos Pinto i
form af deres flotte 30 års tawny.
Apropos Dalvas hvide port med alder, virkede det som om,
flere vælger at følge trop. Som Jim Reader også gav udtryk for, er det nok et
voksende marked. Kvaliteten er i al fald ikke dårlig. På festivalen var der
således flere stande med hvid port med alder. Foruden Ferreira, selvfølgelig Andresen,
da de også er kendte for at satse på hvid port, men også fx Niepoort og Santa
Eufemia, som jeg dog ikke nåede forbi.
Læs mere om Dalva her: http://www.cdasilva.pt/
Ingen kommentarer:
Send en kommentar