tirsdag den 29. oktober 2013

DM i LBV

Kom og vær med til at kåre Danmarks bedste Late Bottled Vintage!
Nogenlunde sådan lød invitationen fra portvinsentusiast Henrik Marcussen og internetsitet portvin.nu sidste fredag.
LBV er, som navnet siger, lagret i længere tid (4-6 år) på store fade end vintage, hvilket modner vinen og gør den drikkeklar. De fås dog både som filtreret og ufiltreret, hvor sidstnævnte vil udvikle sig yderligere ved flaskelagring og samtidig bør dekanteres. Et godt og billigere alternativ med god kvalitet.
Opskriften på mesterskabet var nogenlunde den samme som ved DM i 10 års tawny for ca. 1½ år siden, hvor Krohn fortjent løb med sejren. Alle importører var inviteret til at tilmelde flasker. Eneste krav var, at de var at finde på det danske marked. Det havde mange – men dog ikke alle – benyttet sig af, så det samlede felt bestod af 22 flasker, hvoraf nogle huse var repræsenteret med flere årgange. Andre huse var savnet som fx Quinta do Noval, der laver en glimrende ufiltreret LBV.  Samtidig var spændvidden stor årgangsmæssigt, fra 1999 til 2009, hvilket jo ikke er helt lige vilkår.
Disse indvendinger taget i betragtning, er det nok mere korrekt at kalde det for et uofficielt DM i LBV. Men når det er sagt, skal initiativet roses. Idéen er sjov, og der er længe i mellem, at man får mulighed for at smage så mange flasker op mod hinanden, hvilket selvfølgelig skete blindt.
Men hvordan gik det så?
Alle deltagere havde mulighed for at afgive op til seks stemmer, som så fik hver et point. Man skulle altså ikke rangordne, de foretrukne vine, ligesom man ikke nødvendigvis skulle bruge alle seks stemmer.
Der var 20 personer, som afgav stemmer. Endnu er kun de øverste placeringen offentliggjort med følgende resultat:
Bronze (7 point): Taylor 2008 og Offley 2008.
Sølv (8 point): Calém 2006, Burmester 2007 og Barão de Vilar 2008.
Guld (9 point): Churchills 2005.
Det var altså næsten halvdelen af deltagerne, som stemte på Churchills. Mine egne kortfattede noter, siger en rigtig god duft og kraftig bærsmag. Drikkeklar.
På de efterfølgende pladser var der flere overraskelser. Burmester har jo primært markeret sig som tawnyhus – ikke mindst i kraft af de mange årgange colheitas på det danske marked. Min egne noter sagde mørk med lilla nuancer. En god blanding af urter og frugt i duft og smag samt en lidt sprittet slutning. Calém var en ren frugtbombe med masser af solbær og lidt mynte. Fyldig, men lidt endimensional og lidt vel Ribena-agtig i stilen. Barão de Vilar var en rigtigt flot glas. Kraftig og fyldig med en lang flot pebret eftersmag. Fin balance mellem frugt og syre.
Taylor var blød og rund med en meget lovende duft, men lidt for let smag efter min mening. Havde ventet at enten Taylor eller Grahams ville finde vej til listen. Det havde jeg derimod ikke med Offley, som ifølge mine noter var meget kraftig og fyldig med pænt med tanniner, men også lidt vel sødladen i stilen.
Selv afgav jeg kun fire stemmer, da de efterfølgende lå så tæt i min bedømmelse, at jeg hellere ville undlade dem end at vælge et par stykker på andres bekostning. Blandt vinderne stemte jeg selv på Barão de Vilar og Burmester, som så afgjort skal gensmages. Derudover faldt mine stemmer på Ramos Pinto 2008, en kraftig frugtig sag med gode tanniner og god duft samt Seara d´Ordens 2003, som havde en rigtig flot og indbydende næse samt god balance mellem frugt og syre. Men ingen af dem fandt altså vej til medaljerækken.
Mine bobler lige under viste sig at være Fonseca 2007, Kopke 2007, Quinta da Peca 1999 samt altså Churchills 2005.
Til slut lige et par brugervenlige bemærkninger om value for money. Her må man konstatere, at især Burmester og Barão de Vilar er gode køb.


Den samlede liste over tilmeldte flasker kan se her: http://www.portvin.nu/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar