fredag den 23. august 2013

Cuca Roseta: RaizCuca Roseta debuterede for et par år siden og har nu udsendt sit andet album, Raiz. Cuca er udsprunget i miljøet omkring Clube de Fado og guitaristen Mário Pacheco. Hvor såvel Pacheco som den argentinske musiker og producent Gustavo Santaolalla havde store fingeraftryk på debuten, er det nye album i høj grad Cucas eget. Det er resultatet af et års kreativt virke, idet hun har skrevet både tekst og musik til næsten alle sange. Dermed har hun udviklet sig fra ”blot” at være en køn og dygtig sangerinde til i højere grad at være kunstner.
Alle sange på nær én er fadosange og har sågar ordet fado i titlen, ligesom teksterne kommer omkring fadoens vokabular: liv, tab, håb, tilgivelse etc. Raiz betyder rod – og vi kommer ind i fadoen og sjælens rødder. Fra den smukke Fado do Cansaco over den korte, lystige Fado Do Contra og den let jazzede Fado Da Entrega til den stille Fado Menor Isabel, som Cuca Roseta givet selv har lagt navn til, idet hendes rigtige fornavn er Isabel.  
Undtagelsen er Marcha da Esperance – en hilsen til en anden traditionel portugisisk musikform, som får sin fulde udfoldelse under Marchas Populares i juni i Lissabon, hvor alle bykvarterer marcherer ned ad Avenida da Liberdade med dans, musik og kostumer. Cuca er langt fra den første fadosanger, som synger Marchas. På mange fadoplader finder man et enkelt nummer inkluderet, ligesom Amália faktisk sidst i 60´erne udgav et helt album med Marchas de Lisboa. Selv om stilen rent musikalsk er en anden, er der tekstmæssigt store ligheder, da både fadoen og marchas ofte hylder lokale kvarterer og byen - omend sidstnævnte mangler alvoren.
En anden sang, der skiller sig lidt ud er Fado da Vaidade. Her har Cuca Roseta sat musik til et digt fra samlingen ”Livro de Mágoas” af Florbela Espanca, (1894-1930), som var digter og dertil forløber for den portugisiske kvindebevægelse. 
Alt i alt er Raiz en meget mere personlig plade end debuten. Hvor jeg den gang savnede lidt personlighed, kant og nerve, er hun her i højere grad trådt i karakter som sin egen. Det skal blive spændende at høre hende fremover – og ingen tvivl om, at hun står over for sit store gennembrud.
http://www.cucaroseta.com/


Ingen kommentarer:

Send en kommentar