søndag den 21. april 2024

The Carnation Revolution – ny bog om revolutionen i Portugal


Der findes historiebøger, som er fyldt med citater, kildehenvisninger og masser af fakta og tal og derfor også meget lidt medrivende at læse. Og så er der historiebøger, som fortælles dramatisk og spændende, så de er svære at lægge fra sig, som var der tale om en thriller.

I forbindelse med 50 året for Nellikerevolutionen, som fandt sted den 25. april 1974, læste jeg lidt op på Portugals historie i forskellige bøger. I min research stødte jeg også på flere nye udgivelser herunder ”The Carnation Revolution” af Alex Fernandes. Altså en engelsksproget bog, men der er selvfølgelig også udkommet flere på portugisisk.

Bogen indledes i nutidens Belém, nærmere bestemt ved det store monument for opdagelserne, Padrão dos Descobrimentos. Derefter bringes vi tilbage i tiden til 1940, hvor monumentet (ikke det nuværende, men et midlertidigt) blev opført i forbindelse med en udstilling, der skulle hylde landet og Salazars Estado Novo, som vi derefter får beskrevet.

Metoden er typiske for bogen. Et konkret sted eller en konkret hændelse beskrives og forklares, hvorefter historien bredes ud. ”The Carnation Revolution” er skrevet scenisk og dramatisk, som var forfatteren til stede som fluen på væggen under de mange begivenheder før, under og efter selve revolutionen. Et metode, der kræver grundig research og valide kilder.

I sit forord kalder forfatteren selv metoden for synekdotisk – altså hvor dele fremhæves og gør det ud for helheden. Vi hører altså ikke om alle de historiske begivenheder, men om udvalgte. Vi følger ikke alle implicerede personer, men nogle af de centrale så som den store strateg Otelo Saraiva de Carvalho og kaptajn Salgueiro Maia, som siden regnes for den helt store helt fra revolutionen – nok både fordi, han ikke var udpræget politisk, og fordi han var i begivenhedernes centrum både ved en konfrontation med styrets militære enheder ved Praça do Comércio og efterfølgende på Carmo-pladsen, hvor Salazars efterfølger Marcello Caetano havde forskanset sig. Men med disse udvalgte begivenheder og personer formår forfatteren alligevel at skabe en spændende helstøbt helhed og dermed ”a story of the Carnation Revolution” – altså en historie og ikke historien.

Og vi kommer vidt omkring. Vi bliver taget med helt ind i PIDEs torturlokaler og med til planlægningsmøder i Movimento das Forças Armadas (MFA, De væbnede styrkers bevægelse) – den gruppe af laverestående officerer som stod bag Nellike revolutionen. Vi er med ved nogle af centrale begivenheder som førnævnte konfrontationer, og da budskabet om revolutionen blev proklameret i radioen af flere omgange. I første omgang blev Portugals bidrag til Det Europæiske Melodi Grand Prix i 1974, Paulo de Carvalhos "E depois do adeus", således afspillet som signal om, at aktionen ville finde sted som planlagt. Og efterfølgende kl. 20 minutter over midnat den 25. april fulgte så José Afonsos ”Grândola, Vila Morena”, som signal til at igangsætte det hele – en sang, der siden er blevet indbegrebet af revolutionen.

Vi kommer også længere tilbage i tiden, ja helt tilbage til tilbageerobringen af landet fra maurerne og de store opdagelsesrejser og senere de tidligere oprørsforsøg i 1927, 1959 og ikke mindst 11. marts 1975, hvor det første kupforsøg fandt sted uden succes, da koordinationen haltede. Og så får vi selvfølgelig også forhistorien og dermed den kritik af diktaturet og ikke mindst de blodige kolonikrige, som var den direkte årsag til officererne oprør.

Efterdønningerne og de to år med politisk uro og et par yderligere kupforsøg bliver også beskrevet, og her skal man have spidse ører og øje for ordforklaringerne først i bogen, da de mange bevægelser, fraktioner og politiske partiers forkortelser kan virke noget forvirrende. Når det er sagt, giver bogen et fint indtryk af de uenigenheder og indre modsætninger, der fulgte i tiden efter – først og fremmest mellem den udpegede præsident António de Spínola og MFA, men også mellem disse og de politiske partier.

I sin epilog sender Alex Fernandes en lille hilsen til nutidens aktuelle politiske situation i Portugal ved at nævne det højrenationale parti CHEGA (nok!), som ved det nylige valg til parlamentet fik godt 18 % af stemmerne og dermed blev det tredjestørste parti. Partiets slogan er ”Gud, Fædreland, Familie og Arbejde”, hvor de tre førstnævnte svarer til Salazar og Estado Novos slogan.

Det er nok også i det lys, at bogens dedikation skal læses: “To all who carried the torch during Portugal’s long night, and to all the anti-fascists out there who carry it now.”

 

Alex Fernandes: The Carnation Revolution, Oneworld Publications, 380 sider.

Alex Fernandes (Photo: Mark Crawford)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar