søndag den 11. december 2016

En lystrejse i Portvinsdalen

Adskillige nye bøger om portvin har set dagens lys på det seneste. I Danmark fik vi nyligt den nye og reviderede udgave af Henrik Oldenburgs ”Portvin”, og i Tyskland er Axel Probst udkommet med sin ”Portwein”, som ligger klar til anmeldelse på min reol.


Kan man læse svensk, er der også inspiration at hente i den finsk-svenske sommelier Glenn Sundstedts bog ”Portvinsdalen”, som han netop har udgivet i samarbejde med fotografen Anders Wingren, hvis flotte billeder virkelig gør bogen værd at bladre i. Undertitlen ”En rejse i portvinets värld” er meget sigende for bogen, da der i modsætning til de førnævnte bøger ikke er tale om en grundbog med masser af viden om portvin, men netop en rejse – ja, man fristes til at skrive en lystrejse – med portvin som omdrejningspunkt.
Lidt faktuel viden om portvin er der dog blevet plads til indledningsvis, hvilket vel også er en nødvendig forudsætning for læsningen. Vi skal vide lidt om historien, geografien, druerne, produktionen og portvinstyperne for at være klædt på til rundturen mellem vingårde og portvinshuse i henholdsvis Douro og Vila Nova de Gaia. Dertil kommer, at vi undervejs får serveret gode små tips og faktabokse fx om fado, Douro Bake og den berømte Barca Velha rødvin.
De 30 quintaer eller producenter, som besøges i bogens store midterdel, er af meget forskellig karakter. Glenn Sundstedt oplyser selv, at kriterierne for udvalget har været blandet. Dels er der tale om huse, hvis portvin er tilgængelige i Norden, dels berømte vingårde og dels producenter og quintaer, som han selv synes er særlig interessante – altså en blanding af objektive og subjektive kriterier. Nogen der bør med og andre, som han har besøgt og ikke kan glemme, men også adskillige, som ikke er med.
Stederne er arrangeret alfabetisk, så vi lægger ud med en af de mindre kendte, Alves de Sousa (Gaivosa) og ender hos Taylor´s i Gaia. Undervejs runder vi store portvinshuse som Calem, Graham´s, Cruz, Ramos Pinto og Sandeman, mindre huse og quintaer som Churchill´s, Quevedo, Quinta de la Rosa, Quinta do Vale Dona Maria, Quinta do Sagrado og Quinta do Vesúvio, som parentetisk bemærket er et selvstændigt brand ejet af Symingtons og ikke under Graham´s, som det nævnes et sted i bogen. Endelig besøger vi også vinhuse som Raposeira og Murganheira, der gør det i mousserende vin, og Quinta do Popa, som udelukkende laver Dourovine. Hvert besøg byder på lidt information om produkter og muligheder for vinturisme samt lidt personlige oplevelser og indtryk fra besøget og fra mødet med personligheder som Carlos Flores dos Santos, Tania Branco Oliveira, Oscar Quevedo, Sophia Bergqvist og Jorge Rosas.
Der er kun få og spredte smagenoter, hvilket nogen måske vil beklage, men det er netop ikke bogens ærinde. Bogens målgruppe er ikke specialister og nørder, som i forvejen ved meget om portvin og kender de fleste huse. Den er ikke et leksikalt eller historisk værk om portvin, men en fin og lokkende appetitvækker, der på sanselig vis formidler indtryk og oplevelser i ord og billeder. Dermed er den en god introduktion for nybegyndere og let øvede samt vininteresserede turister. Og er målet at få endnu flere til at have lyst til at rejse til Portugal og selv opleve området, lever bogen fuldt ud op til det.   


Efter præsentationen af de forskellige huse, quintaer og producenter følger lidt omtale af restauranter og hoteller samt en – måske lidt malplaceret – lille afstikker til Madeira. Endelig har konditor Annika Lindroos bidraget med en tekst om mad og portvin, hvorefter der følger lidt opskrifter – bl.a. på forskellige drinks med portvin. 
Alt i alt en dejlig bog at læse og kigge i, men pas på! Den skærper appetitten, så man efter læsning får lyst til et glas, en omgang frisk skaldyr og en flybillet til den næste tur.


Glenn Sundstedt og Anders Wingren: Portvinsdalen. 208 sider. Bogen kan bestilles her.

Besøg forfatterens hjemmeside her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar