fredag den 15. juli 2016

Sommer i Porto – Ramos Pinto

Er tilbage i Porto. Denne gang gælder det sommerferie med familie. Når man som jeg har rejst meget i Portugal og flittigt berettet om det, får man selvfølgelig henvendelser fra familie og venner, som gerne vil med på en tur. Derfor er vi nu to par, som skal tilbringe 10 dage i Porto og Douro-dalen – inklusiv nogle besøg hos portvinshuse i Gaia og quintaer i dalen. Men også med gode restauranter, museer, afslapning, en tur i en pool og alt det andet, der hører en god sommer til.


Første portvinsbesøg fandt sted i dag, hvor vi så museet hos Ramos Pinto efterfulgt af en smagning. Samtidig fik vi hilst på den nye eksportansvarlige for Danmark, Mariana Tavares, som har afløst Ana Rato. Forklaringen ligger i det ledelsesskifte Ramos Pinto lige har gennemført, hvor Joâo Nicolau de Almeida er gået på pension, hvorefter husets ledelse er overtaget af Jorge Rosas, hvis job som eksportchef Ana Rato har overtaget. Voilá, kabelen går op.


Mariana Tavares, som ud over at være i salgsafdelingen faktisk er uddannet winemaker, viste os rundt i de gamle kontorlokaler og museet, ligesom vi var forbi kælderen med en lille del af firmaets fade. Selv om jeg har været der adskillige gange, er historien om Adriano Ramos Pinto og hans fænomenale evner til markedsføring stadig lige fascinerende, ligesom jeg aldrig bliver træt af at kigge på de mange kunstplakater.
Efter rundvisningen fik vi en god smagning.


Først en dejlig potent LBV 2011, som så afgjort er værd at stifte bekendtskab med. Mørk rubin med lilla kant, godt med mørk frugt og hyldebær, kraftige med balancerede tanniner. Lidt lukket og så afgjort med lagringspotentiale.
Næste glas var Vintage 2005, som faktisk var fin drikkelig og åben. Mørk rubin, godt med tanniner. Mørke bær, krydret, men også med florale noter. God, lang eftersmag.
Derefter fulgte de tre fremragende tawnies i alderen 10, 20 og 30 år. Koncentrationen og de typiske fadnoter øges gennem rækken, men især 10 og 20 års har altid imponeret mig med deres gode balance. Ja det er vist ingen hemmelighed, at jeg regner 20 års fra Ramos Pinto for en af allerbedste af slagsen. 30 års er selvfølgelig også et dejligt glas, men taler vi om value for money har jeg altid foretrukket 20 års.

En fin start på ferien, som vil blive efterfulgt af flere besøg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar