torsdag den 22. januar 2015

H.C. Andersen turisme i Portugal

Rejse i H.C. Andersens fodspor i Portugal, kreativ skriveworkshop og seminar om eventyr-terapi med bl.a. den danske digter på programmet. Det er nogle af de tilbud, som en nyt portugisisk rejsebureau med fokus på kulturrejser tilbyder her i det nye år. Moonluza hedder bureauet, som nu prøver at skabe oplevelser med afsæt i H.C. Andersen.


Den danske digter besøgte Portugal i 1866 og udgav to år senere den glimrende rejsebog, ”Et Besøg i Portugal 1866”, hvor han fortæller om den i alt godt syv måneder lange rejse. Andersen var inviteret af Jorge O´Neill, der som barn havde boet i Danmark, da faderens var landets konsul. Invitationen blev gentaget flere gange, inden den nu aldrende digter indvilligede. Under opholdet boede han hos Jorge på landstedet Quinta do Pinheiro lige uden for Lissabon. I dag er ejendommen opslugt af storbyen og udgør faktisk en den af den amerikanske ambassade. Endvidere opholdt han sig hos Jorges brødre i Setubal og Sintra og tog på udflugter til Coimbra og Aveiro. Men læs selv bogen eller læs om den i min egen bog, ”Mit andet Hjemland”, hvor jeg selv har rejst i Andersens fodspor.
Det indbyder det nye bureau altså også til. Turen finder sted i påsken, nærmere bestemt fra den 1.-7. april og bringer deltagerne til de nævnte byer. Undervejs hører man om Andersens rejse og stifter bekendtskab med Portugals kultur.   
Indehaveren af bureauet, Adriana Jurczyk Duarte, fortæller:
”Lige siden jeg læste H.C. Andersens bog om hans rejse i Portugal i 1866, har jeg ment, at den kunne være en fantastisk inspirationskilde til et kultur- og turismeprojekt. Og nu, hvor jeg har åbnet mit eget selskab, kan drømmen gå i opfyldelse.”
”Turen er en kulturrejse med H.C. Andersen som guide, lidt som at besøge Portugal og se landet gennem hans øjne. Undervejs vil deltagerne få nærmere information om Andersens rejse i 1866,” siger Adriana Jurczyk Duarte.


Inden turen i april gøder Moonluza interessen for Andersen og eventyrgenren med et internationalt seminar om ”Fairy-tale Therapy” den 10.-13. marts i Sintra. Byen er med sine paladser og flotte haver en hel eventyrfortælling i sig selv, hvorfor Andersen da også kaldte byen for paradisisk. Ved seminaret vil der være en lang række foredrag og oplæg ved internationale forskere herunder danske Johs. Nørregaard Frandsen og Jacob Bøggild fra H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet i Odense. De to danske forskere vil tale om henholdsvis ”Hans Christian Andersen’s fairytales as a mirror of existential breaks and continuity” og ”Hans Christian Andersen’s “The Story of a Mother”: Death as therapist, Death as Teiresias”.
Dansk forskning i H.C. Andersen og portugisisk interesse vakt gennem den gamle rejsebog går altså hånd i hånd hos Moonluza. Bureauet har endvidere arrangeret kulturrejser og seminarer med fokus på azulejos, de karakteristiske portugisiske fliser, skriveseminarer i Sintra og et møde mellem fadomusik og skotsk traditionel dans.


Læs mere på Moonluza´s hjemmeside 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar