mandag den 15. september 2014

25 års jubilæumsfest

Lørdag den 13. september var det præcist 25 år siden, at Den Fynske Portvinsklub – i dag mest kendt under navnet The Vintage Port Club – blev stiftet. Det blev selvfølgelig fejret med såvel reception og fest som stor smagning på Cuckoo´s Nest i hjertet af Odense.


Foruden nuværende medlemmer og gæster var flere af de tidligere medlemmer, som var med i starten af klubbens historie, mødt frem til en festlig lørdag. Klubbens stifter og første formand, John Themsen, fortalte om idéen og om de første år. I starten blev der ikke kun drukket portvin, men også andre flasker, når medlemmerne mødtes under temaet ”Medlemmerne egne vine”. Men der blev så sandelig også afholdt flotte smagninger af portvin – fx Fonsecasmagning kommenteret af Bruce Guimaraens og portvine fra 3 århundrede – en smagning som førte til tv-dækning.


Historien er også fortalt i en lille jubilæumsbog, som klubben har lavet til lejligheden. Men et er ord, andet er portvin. Her kunne klubben præsentere sin egen, unikke jubilæumsportvin – en hvid Colheita fra 1989, som der selvfølgelig var smagsprøve på. Der er tale om et specielt blend lavet til klubben af winemaker Alvaro van Zeller fra Barão de Vilar med afsæt i et gammelt fad, han fandt i Douro.


Den hvide Colheita var selvfølgelig ikke den eneste portvin fra 1989, som det var muligt at smage på festdagen. Klubben havde skaffet hjem, hvad den umiddelbart kunne få fat på, hvilket omfattede såvel Vintage som Colheita. Der er ikke tale om et bredt deklareret år, men flere gode Single Quintas var med, ligesom mindre mærker, havde mulighed for at præsentere sig selv. Rækken af vine – såvel Vintage som Colheita – fra 1989. Rækken af vine omfattede:
Aguila Vintage 1989 (Cruz)
Magales Vintage 1989 (Cruz)
Calvares Vintage 1989 (Cruz)
Santa Cruz Vintage 1989
Quinta do Vesúvio Vintage 1989
Tower Vintage 1989 (Messias)
Porto Rocha Vintage 1989
Quinta do Bomfim (Dow´s)
Prime´s Vintage 1989 (Messias)
Quinta da Cavadinha 1989 (Warre´s)
Calém Vintage 1989
Borges Vintage 1989
Feist Colheita 1989
Burmester Colheita 1989
Kopke Colheita 1989


Da der var tale om en buffetsmagning under afslappede forhold, tog jeg kun lidt noter. Jeg vil derfor kun fremhæve enkelte navne ganske kort her.
Quinta do Vesúvio var meget røget med smag af ristede kaffebønner og godt sprittet. Den var potent og vil givet udvikle dig videre – forhåbentligt til det bedre. Quinta do Bomfim var der en del flaskevariation. Jeg var åbenbart blandt de heldige. Fint modnet (der var tale om halvflasker), mørk og tør frugt og en lang eftersmag. Quinta da Cavadinha også fin moden, men lidt mere afbleget. Calém var fin og stadig med både frugt og syre, let i stilen med god kirsebærduft og måske lidt vel sødme. Borges var overraskende flot og i fin balance. Måske ikke så nuanceret, men et fint glas her og nu. Blandt de tre Colheitas var såvel Burmester som Kopke fine, men meget forskellige i stilen. Burmester lettere og lidt parfumeret, Kopke tungere og med masser af nødder og figen. 
Efter smagningen blev der serveret en stof buffet med diverse tapasretter og så vin fra Quinta do Crasto.

Klubben fortsætter med flere jubilæumsaktiviteter. Her i næste uge tager en større gruppe til Portugal for at besøge portvinshuse i såvel Gaia som Douro. Jeg er desværre ikke selv blandt deltagerne denne gang, men ønsker dem en god tur. Og så kulminerer fejringen lørdag den 11. oktober med en stor, international smagning af Vintage 1994. Op mod fyrre forskellige portvin er på menuen, og der vil være gæster fra såvel Portugal som andre steder i verden. Mere om det til den tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar