mandag den 31. januar 2011

Quinta dos Malvedos

En gang om året inviterer Den Fynske Portvinsklub til Winemakers Dinner. Konceptet er lige så enkelt, som det er godt: En stor vertikal smagning af et godt portvinshus (forskellige årgange af samme vin) efterfulgt af en luksusmiddag kreeret af skiftende kokke over vine fra samme firma.
Den 27. januar var det Graham´s Quinta dos Malvedos, der var i fokus. Vingården ligger i området Cima Corgo, tæt ved byen Tua – et område, som regnes for det bedste i Douro-dalen, hvad portvinsproduktion angår. Malvedos lægger navn til en single quinta vintage, hvilket vil sige, at druerne ikke alene kommer fra samme år, men også fra samme vingård. Prestigemæssigt rangerer single quinta´er lige under vintage portvin, hvor vinen laves på en blanding af de bedste druer fra de bedste marker og vingårde. Der deklareres vintage ca. tre gange i årtiet, når klimaet arter sig, og høsten kommer bedst muligt i hus. Er forholdene ikke helt optimale, bliver der ikke lavet vintage. Men det betyder ikke, at der ikke kan være høstet udmærkede druer fra de bedste marker på de bedste vingårde. De benyttes så i stedet til single quinta vintage - med mindre det har været en så dårligt år, så der slet ikke laves vintage portvin eller måske ligefrem er gået så meget råd i druerne, at det hele destrueres. På sin vis kan man altså sammenligne single quinta vintage med andenvine fra de store vinslotte i Bordeaux. Og de kan jo ofte være udmærket, hvilket også gælder for portvinens vedkommende.
Quinta dos Malvedos udgør gerne en stor del af Graham´s vintage. Så kvaliteten er høj. Derfor laves der også solid portvin på stedet i de lidt mindre gode år. Smagningen blev forestået af en af ejerne af hele koncernen, Dominic Symington, som efterhånden er en gammel ven af klubben. Med sig havde Dominic den nyudnævnte markedsansvarlige for bl.a. Skandinavien, Gustavo Devesas - altså det samme makkerpar, som jeg havde truffet, da vi besøgte Graham´s i Vila Nova de Gaia for et par år siden. Begge fortalte lidt om huset og om de mange årgange, vi skulle igennem. 17 af slagsen blev det til spændende fra 1958 og frem til en fadprøve fra 2009 - en vin, som man endnu kun følger tæt, men endnu ikke ved, hvad skal blive til. Så der var både vine, der havde fået tid til at udvikle sig, så de var dejligt drikkeklare, mahognibrune og nærmest med lidt tawnykarakter og så helt unge og voldsomme vine med tykke, lilla gardiner i glasset og masser af tanniner, som det kunne være svært at smage sig igennem for at finde frem til potentialet. Men vi gjorde vores bedste…
Efter tre timers smagning fulgte så middagen, som var tilberedt af Birk & Conrad og bestod af fem retter: Jomfruhummersuppe, vagtelbryst, kalv med røgede brisler, oste og chokoladekage. Dertil selvfølgelig gode vine herunder rødvine fra en anden af Graham´s vingårde, Quinta do Vesuvio samt Graham´s 1997 Vintage Port og sidst deres 20 års Tawny. Herligt og meget velsmagende.
Det skal da siges, at programmet var hårdt, hvorfor snakken også blev lidt livlig sidst på aftenen. Men der bliver altså også spyttet godt i skålene ved sådan en lejlighed, hvilket er helt nødvendigt, hvis man skal holde hele aftenen.
Og lad mig lige slutte med et par smagsnoter for de, der interesserer sig for det:
Malvedos 1995 var meget lovende. Kraftig og frugtig og med en allerede nu meget god smag. Den skal nok udvikle sig godt, og som Dominic var inde på, kunne året sagtens være blevet deklareret vintage. Men det har nok stået i skyggen af 1994, som var et topår.
Malvedos 1987 havde allerede udviklet sig mod det rødbrune. Såvel duft som smag var ikke kraftig. Stadig lidt mælkeduft, men også fadpræg i smagen. Ikke helt moden endnu, men nok heller ikke langtidsholdbar.
Malvedos 1958 var en fremragende glas, som også blev dagens vinder. Lysebrun, let og i god balance. Men skal nok drikkes nu.
Du kan læse mere om smagningen og se fotos på http://www.vintageport.dk/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar